MIMOŘÁDNÉ ONLINE : Extrémně silné zemětřesení v Turecku: Tragédii nepřežily stovky lidí, zraněných jsou tisíce

8443
Sdílejte

7:57 – Počet obětí po zemětřesení, které dnes zasáhlo Turecko a Sýrii, vzrostl na více než 200 mrtvých. Další stovky lidí utrpěly zranění. Uvádějí to tiskové agentury s odvoláním na místní úřady, podle nichž jde o provizorní bilanci, která pravděpodobně strmě poroste. Prioritou je nyní vysvobodit lidi zasypané sutinami, zničeny jsou v obou zemích desítky budov. Záchranné týmy bojují se silným deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách. Spojené státy zkoumají možnosti pomoci.

Podle tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD zemětřesení zabilo v sedmi tureckých provinciích nejméně 76 lidí a 440 osob bylo zraněno. Mezitím se počet obětí v Sýrii vyšplhal na více než sto, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Podle úřadu utrpělo zranění nejméně 516 lidí.

Zemětřesení pocítili ve 4.17 h místního času (2.17 h SEČ) iv širokém okolním regionu, od turecké metropole Ankara přes Kypr po Libanon, pásmo Gazy a až přes 900 kilometrů vzdálenou Káhiru. Epicentrum se nacházelo severně od tureckého města Gaziantep. V nedaleké provincii Malatya se zřítilo nejméně 130 budov.

Na syrské straně hranice hlásily „katastrofální“ situaci v opozicí kontrolovaných oblastech, kde žijí čtyři miliony Syřanů, které vyhnala z domovů dlouhá občanská válka. Podle jednoho z tamních lékařů se obávají, že obětí budou stovky. Na turecké straně hranice se nachází několik velkých měst a našly tam útočiště miliony syrských uprchlíků.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteru uvedl, že do zasažených oblastí okamžitě vyslaly pátrací a záchranné týmy. „Doufáme, že tuto pohromu překonáme spolu co nejdříve s co nejmenšími škodami,“ napsal. Ministr vnitra Süleyman Soylu vyzval lidi, aby nevstupovali do poškozených budov. Prioritou podle něj je vytáhnout lidi uvízlé pod troskami a převézt je do nemocnic. Turecký úřad civilní ochrany oznámil, že v sedmi provinciích země zahynulo nejméně 76 lidí a 440 dalších je zraněno. Počet obětí v oblastech Sýrie kontrolovaných vládou stoupl podle ministerstva zdravotnictví na 99 mrtvých a přes 330 zraněných.

Úřady po zemětřesení v Turecku vydaly varování před tsunami

Italský úřad civilní ochrany v pondělí vydal varování před možnými vlnami tsunami ve spojitosti se zemětřesením na jihovýchodě Turecka. TASR zprávu převzala z oficiální webové stránky tohoto úřadu. Celkový počet obětí nočního zemětřesení u syrských hranic stoupl na 360, informovala agentura AP, přičemž jejich počet může ještě dále stoupat. Varování před tsunami vydali na základě údajů střediska pro tsunami italského Národního institut geofyziky a vulkanologie (INGV).

Obyvatele v pobřežních oblastech vyzval, aby se přesunuli na výše položená místa a řídili se pokyny místních úřadů. Tsunami je série mořských vln, způsobených rychlým pohybů velké masy vody, píše úřad civilní ochrany. Nebezpečí hrozí zejména pro lidi v pobřežních oblastech či na místech s menší nadmořskou výškou. Noční otřesy s magnitudou 7,8 zničily mnohé budovy na obou stranách turecko-syrské hranice a vystrašení obyvatelé je museli opustit během studené zimní noci v obavách před zhroucením. Zraněny jsou stovky osob.

Kam dál?

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

V romské osadě došlo k násilnému střetu mezi dvěma rodinami. Členové měli útočit dřevěnými kůly, jeden muž skončil v kómatu

Další články