MIMOŘÁDNÉ ONLINE : Extrémně silné zemětřesení v Turecku: Tragédii nepřežily stovky lidí, zraněných jsou tisíce

8443
Sdílejte

Ukrajina má úzké vztahy s Tureckem. Vláda v Ankaře se loni v létě podílela na jednání o dohodě o obilí pro Černé moře, což opět umožnilo vývoz z Ukrajiny.

9:20 – V Turecku podle viceprezidenta Fuata Oktaya otřesy zničily 1710 budov. Mezi nimi také nemocnici v provincii Hatay. Tamní letiště je také uzavřeno pro všechny lety, zatímco letiště v Gaziantepu a Kahramanmarase jsou otevřena pouze pro pomoc a záchranné zásoby, jak píše New York Times.

9:18 – Turecko po silném zemětřesení dostane pomoc od svých partnerů z NATO. Spojenci jsou v procesu mobilizace podpory, napsal v pondělí ráno generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prostřednictvím služby krátkých zpráv Twitter. Sám je v kontaktu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ministrem zahraničních věcí Mevlutem Cavusogluem. Stoltenberg o svém odkazu napsal: „Neomezená solidarita s naším spojencem Tureckem po tomto hrozném zemětřesení.“

9:16 – Turecko opakovaně postihují silná zemětřesení. Setkávají se tam dvě největší kontinentální desky: africká a euroasijská. Ve skutečnosti většina tureckého obyvatelstva žije v neustálém nebezpečí zemětřesení.

9:12 – Prioritou je nyní vysvobodit lidi zasypané sutinami, zničeny jsou v obou zemích desítky budov. Záchranné týmy bojují s deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách. Různé země přicházejí s nabídkami pomoci.

8:34 – Ničivé zemětřesení, které dnes nad ránem zasáhlo Turecko a sousední Sýrii, si vyžádalo nejméně 568 mrtvých, informují s odvoláním na úřady zahraniční média. Bilance se zvýšila poté, co ji aktualizoval turecký vicepremiér Fuat Oktay. V samotném Turecku podle vlády zemřelo 284 lidí, více než 2320 lidí utrpělo zranění. Nejvíce obětí připadá na provincii Kahramanmaraş, kde jich záchranáři zatím evidují 70.

Kam dál?

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

V romské osadě došlo k násilnému střetu mezi dvěma rodinami. Členové měli útočit dřevěnými kůly, jeden muž skončil v kómatu

Další články