Za minimum práce, skvělý výsledek!
Inspirujte se tímto skvělým a dort je jedna dvě na stole.
Potřebujeme:
4 vejce
150 g krystalového cukru
150 g hladké mouky
8 g prášku do pečiva
formu o rozměrech 35 x 38 cm
Na sirup:
250 ml vody
150 g moučkového cukru
citrónovou kůru
8 g vanilkového cukru
Recept pokračuje na další straně
Na krém:
500 g šlehačkové smetany (pokud použijete neslazenou šlehačkovou smetanu, přidejte 150 – 200 g moučkového cukru)
8 g vanilkového cukru
250 g mascarpone nebo jemného tvarohu
Postup:
Jako první si připravíme těsto.
V misce si vyšleháme vejce do pěny, poté přidáme krystalový cukr.
Pokračujeme ve šlehání při vysokých otáčkách asi 8 – 10 minut.
Když vznikne objemná bělavá pěna, přimícháme prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a šleháme při nízké rychlosti.
Takto získané těsto navrstvíme na plech vystlaný pečícím papírem.
Uhladíme a vložíme ho do předehřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 – 15 minut , poté provedeme test párátkem a pokud je těsto hotové, vyjmeme ho.
Opatrně těsto překlopíme, odstraníme pečící papír a necháme vychladnout.
Následně jej rozdělíme na 4 stejné části.
Nyní si připravíme sirup.
Do hrnce si nalijeme vodu, přidáme moučkový cukr a vanilkový cukr.
Přidáme citrónovou kůru, promícháme a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Sirup necháme vychladnout a přelijeme ho do misky.
Předtím, než sestavíme dort, si ještě připravíme krém.
V samostatné misce utřeme dohladka mascarpone.
Použijeme-li neslazenou šlehačkovou smetanu, přidáme do ní i moučkový cukr.
Recept pokračuje na další straně