Dopracovali se tak k výsledku, že odolnost vůči nákaze může podpořit konzumace kysaného a surové zelí, nakládaných okurek a fermentovaných (kvašených) mléčných výrobků. Na seznamu doporučených jídel se tak ocitlo i oblíbené korejské jídlo Kimchi připravené z více druhů kysaného sezónní zeleniny.
Článek pokračuje na další straně
„Zobrazeno souvislosti mezi šířením viru a regionálními stravovacími návyky nebyla dosud věnována dostatečná pozornost. Ale změny ve stravování mohou být velkým přínosem, “ uvedl vedoucí výzkumného týmu Jean Bousquet na portálu BioMed Central . „Výživa a strava může hrát významnou roli při budování imunity vůči onemocnění covid-19 a zároveň dokáže vysvětlit některé rozdíly v počtu nakažených v celé Evropě.“
Z analýzy jeho týmu totiž vyplynulo, že země, v nichž patří zelí a okurky i fermentované mléčné výrobky k oblíbeným potravinám, měli dosud nejnižší míru úmrtnosti na onemocnění covid-19. Jsou to například Bulharsko, Řecko a Rumunsko. „I když je složité porovnávat zdravotní systémy a informace o počtu obětí v jednotlivých evropských zemích, i tak mají tyto státy velmi nízkou úmrtnost,“ uvádějí autoři studie.