Článek pokračuje na další straně
Podle nich může tento fakt úzce souviset s tím, že Rumuni se vyznačují vysokou konzumací zelí a v Bulharsku a Řecku obyvatelé ve velké míře konzumují fermentované mléko, které je považováno za přírodní inhibitor ACE. „A můžeme sem zařadit i Turecko, které patří k největším konzumentům fermentovaných mléčných výrobků a má velmi nízkou úmrtnost na covid-19,“ uvádí se v závěrečné zprávě.
Přestože tato zjištění zvyšují naději v boji proti SARS-CoV-2, autoři studie připomínají, že na potvrzení těchto výsledků musí být realizovány i další výzkumy. „Strava určitě ovlivňuje šíření nového koronavirus, ale stále představuje pouze jednu z možných příčin epidemie,“ říká Bousquet. Dodává však, že i on sám již změnil svůj jídelníček. Třikrát týdně si prý dopřeje syrovou zelí a jednou týdně zařadí do jídelníčku i kvašené zelí a nakládanou zeleninu.