Kdo jednou ochutná lasagne, navždy si je zamiluje. Tento fantastický zapékaný pokrm pochází ze Středomoří. Základ tvoří těstovinové plátky a jednotlivé vrstvy báječně ochucené omáčky s mletým masem, opečenou zeleninou a nahoře samozřejmě nesmí chybět famózní parmazán. A celé dohromady je to ten nejkouzelnější soubor chutí, jaký jste kdy jedli. Nevěříte? Připravte je a uvidíte.
Ingredience na 6 porcí
- 1 cibule
- 2 středně velké lilky
- 150 g mozzarelly
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 stroužky česneku
- 200 g passaty (rajčatového protlaku)
- 500 g mletého masa
- 100 g slaniny
- 150 ml červeného vína
- bobkový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
- sůl, mletý pepř
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 rajčata
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 200 g plátků lasagní
- 150 g strouhaného parmazánu
Pracovní postup
Rajčata na spodní straně trochu nařízněte do X a krátce asi 2 minuty je oblanšírujte ve vroucí vodě. Pak je rychle zchlaďte studenou vodou a oloupejte je. Nakrájejte je na drobné kousky a odložte.
Rajčata připravená k blanšírování
Na rozpáleném olivovém oleji orestujte dozlatova slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vmíchejte mleté maso a opékejte dalších 5 minut.
Mrkev a petržel nakrájejte na drobné kostičky. Spolu s kousky rajčat je přidejte k masu a ještě krátce opečte. Přilijte víno a 200 ml vody, zamíchejte a krátce povařte. Do čajového sítka vložte koření – bobkový list, celý pepř a nové koření. Přidejte vařit k mletému masu.