Kvalitní potraviny za vlády komunistů? Podívejte se, jakými jedy nás krmili

21762
Sdílejte

Kdo by neznal kultovní český seriál “Žena za pultem.” Regály plné všelijakých chlebíčků, zákusků, čokolád, maso rovnou z jatek a dalšího konzumního zboží pro všechny.

Jak to bylo opravdu, vědí jen pamětníci té doby.
Skutečná dostupnost jednotlivých složek sortimentu byla kolikrát na smích; na maso se stálá rada, často velmi dlouhá a na někoho se ani nedostalo, pomeranče, mandarinky nebo banány jsme vůbec neznali a vajíčko s překvapením (kinder surprise) byla španělská vesnice. Hlavně, že mléka v sáčku bylo vždy dost.

Přesto se v posledních letech objevují názory, že za “komunistů” to bylo lepší. Je to většinou právě v souvislosti s potravinami, jejich cenou i kvalitou. Bohužel lidé zapomněli, co ještě jiného v té době bylo; téměř nulová informovanost obyvatelstva o čemkoliv, co se netýkalo výročních sjezdů KSČ a podobných akcí.


Záměrně byl vyvolávaný mylný dojem, že všechno kolem je zdravé a neobsahuje žádné škodliviny. Pokud přesto někdo přišel na fakt, že je ve výrobku (a nemáme na mysli pouze potraviny) nebezpečná látka, smetla se tato informace pod koberec.

Článek pokračuje na další straně

Kam dál?

S následky onemocnění se doteď potýkají stovky až nižší tisíce lidí. „Nikoho to nezajímá,“ stěžují si pacienti

Kdy a co snídat? Existují určitá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Klíčových je 12 hodin. Noční půst zrychluje metabolismus a podporuje hubnutí

Dlouhodobý průzkum překvapil vědce. Částice inkoustu se hromadí v lymfatických uzlinách a je třikrát větší riziko rakoviny při tetování větším než dlaň

Každý třetí Čech má v rodině někoho s rakovinou.Každoročně odhalí lékaři rakovinu v počáteční fázi u desítek tisíc lidí

Jak zjistíte, jestli vám chřipka poškodila srdce? 7 varovných signálů, které byste nikdy neměli ignorovat…

Další články