Kvalitní potraviny za vlády komunistů? Podívejte se, jakými jedy nás krmili

19756
Sdílejte

Článek pokračuje na další straně

V 60. letech se začaly objevovat první vlaštovky o tom, že PCB přece jen nebudou tak bezúhonné, jak to vypadá. Podrobné zkoumání odhalilo, že akutní toxicita je sice nízká, Nicméně vzhledem k jejich stálosti a bioakumulaci je velmi nebezpečná toxicita chronická. Bylo prokázáno, že se hromadí v mase, mléce, vejcích nebo například i v másle a rybách.

Důvodem, proč se dostali PCB do potravinového řetězce, bylo jejich využití v nátěrech na sila a kravíny, odkud se tyto toxiny přenesly na krmivo pro dobytek a slepice. Po požití kontaminované potravy docházelo u zvířat ke zmiňované bioakumulaci, tj. špatnému vyloučení z organismu a hromadění toxinů v jejich tělech. Bylo prokázáno, že se PCB dobře vylučují mlékem, což je riziko pro další generace. Jsou to prokázáno karcinogeny, které napadají především játra, slinivku a imunitní systém.

DDT
Tento úžasný objev nadchl skutečně mnoho lidí; vždyť hubil hmyz a přitom byl zdraví nezávadný! Opak je však pravdou; výzkumy opět ukázaly, že DDT je ​​sice skvělý insekticid, který má však neblahé účinky na přírodu a člověka.

Je silně bioakumulativní, ukládá se v rostlinách, odkud se dostane do těl malých savců a z nich do dravců, kteří tvoří vrchol potravinové pyramidy. Lidský organismus získá tuto chemikálii do svých útrob požitím zamořeného masa, zeleniny i vody. DDT je ​​prokázaný karcinogen a narušuje hormonální systém.
foto

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články