Levandulový med! Jaké jsou jeho zdravotní účinky a jak si jej připravit

552
Sdílejte

Terapeutické výhody levandulového medu:

1) Vyvolání spánku

Med s obsahem levandule může pomoci navodit spánek se silným sedativním účinkem. Studie podporují účinnost levandule, ať už užívané vnitřně nebo inhalované, při uvolnění těla a zlepšení kvality spánku.  Levandule obsahuje těkavé sloučeniny jako linalool a linalylacetát, které inhibují mozkové neurotransmitery, aby podpořily dobrý noční spánek.

2) Zmírnění úzkosti a deprese

Orální podávání levandulového medu může pomoci při zvládání symptomů úzkosti a deprese. Levandule může být jedním ze snadno dostupných doplňkových léků. Sloučeniny v levanduli interagují s kyselinou gama-aminomáslovou (GABA) v mozku, která reguluje reakce na strach a úzkost. Jeho aromatické sloučeniny mohou uklidnit mysl a zmírnit úzkost, neklid a rozrušení .

S polyfenolovými sloučeninami v medu, levandulový med také aktivuje určité části mozku ke zlepšení nálady.

3) Zklidňuje kašel a nachlazení

Med je osvědčený lék pro léčbu mnoha respiračních problémů. V kombinaci s antiseptickými, antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi levandule vytváří silný a účinný lék. Levandulový med utišuje bolest v krku, snižuje sekreci hlenu a potlačuje kašel, zejména u dětí starších jednoho roku.

4) Léčení kožních problémů

Levandulový med není dobrý jen pro vnitřní použití, ale je také dobrým topickým prostředkem ke zmírnění různých kožních problémů. Jeho antiseptické a protiplísňové vlastnosti pomáhají vyčistit a zabránit další infekci a podráždění pokožky. Zahrnutí levandulového medu do vašeho pleťového režimu hydratuje a vyplňuje pokožku a zároveň snižuje výskyt vrásek.

5) Zlepšení zdraví vlasů a pokožky hlavy

Pokud máte nevýrazné vlasy nebo lupy nebo zpozorujete výrazné vypadávání vlasů, aplikujte levanduli a med na pokožku hlavy. Těkavé oleje v levanduli a terapeutický a profylaktický účinek medu mohou zmírnit problémy s pokožkou hlavy a stimulovat růst vlasů. Levandulový med lze použít také jako hydratační masku na vlasy ke zvrácení vypadávání vlasů, které může nakonec vést k plešatosti.

6) Zmírnění bolesti hlavy

Bolest hlavy se vyskytuje z různých důvodů a někdy může vést k chronickému stavu. Užívání medu a levandule se sklenicí teplé vody může zmírnit pulzující bolest hlavy, ať už je její příčina jakákoli. Je obzvláště vynikající při bolestech hlavy způsobených chronickým stresem.

7) Zmírnění trávicích symptomů.

Levandulový med je také skvělý ke zklidnění menších trávicích problémů. Jeho analgetické a protizánětlivé vlastnosti mohou účinně snižovat bolest a podporovat trávení. Může zmírnit plynatost, otok střevní dutiny, zácpu, průjem a další související problémy.

Jen VY víte, jestli váš trávicí systém potřebuje restart. Pokud se cítíte nafouknutí, bolí vás břicho nebo jste příliš citliví na některé potraviny, možná budete muset o svá střeva více starat.

8) Posílení imunitního systému

Levandule a med jsou rájem vitamínů a živin nezbytných pro tělo. Levandule obsahuje polyfenolové sloučeniny, které přirozeně podporují imunitní systém a zvyšují odolnost. Když je chřipková sezóna nebo je ve vzduchu nákaza, vezměte si lžíci levandulového medu denně, abyste snížili své šance na onemocnění.

9) Protirakovinné účinky.

Rakovinu způsobují hlavně škodlivé volné radikály v těle, které způsobují oxidační stres. Flavonoidy v levanduli a antioxidanty v medu mohou pomoci snížit toto riziko tím, že zachycují volné radikály a odplavují je.

10) Zmírnění bolesti a zánětu

Levandulový med pomáhá působit proti různým typům bolesti, jako jsou bolesti svalů a kloubů. Má vysoce účinné protizánětlivé a analgetické vlastnosti pro řešení ztuhlosti a nepohodlí.

Levandulový med je bezpečný při použití v potravinových množstvích, proto jej konzumujte s mírou. Tento recept se nedoporučuje dětem do jednoho roku, neboť med obsahuje bakterie Clostridium, které způsobují botulismus.

Máte-li cukrovku nebo zdravotní potíže, které se týkají glukózy nebo cukru v krvi, před použitím levandulového medu se poraďte se svým lékařem. Stále obsahuje přírodní cukr, který může zvýšit hladinu cukru.

Byly tyto informace pro vás užitečné? Sdílejte tento příspěvek s přáteli!

Kam dál?

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Stačí fotka a aplikace v mobilu ukáže, jestli vám hrozí rakovina

Šest věcí, které se vám stanou, když máte málo spánku. Tloustnete, hloupnete a také je nebezpečí vzniku alzheimera

Energy drinky stejně jako cigarety až od 18 let, navrhují poslanci. Připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej

3 jednoduché metody, které vždy pomohou rychle vyléčit mykózu na nehtech

Další články