Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka i rýžový nákyp

3125
Sdílejte

Drožďová polévka zapáchala jako starý mokrý hadr a bylo ji cítit po celé škole. Chutnala málokterému dítěti. O něco lepší byla krupicová polévka s vejcem, která se připravovala jednoduše a proto byla v jídelníčku často.

Rozmixovaná tvrdá játra v omáčce se obvykle podávala s rozvařenou rýží. I tento pokrm byl velmi častý a obávaný. Další stálicí bylo vařené hovězí přední s omáčkou a knedlíkem. Když mělo dítě štěstí, dostalo tenký plátek masa, který se dal jíst. Často ale na talíři přistála hromada nerozkousatelných šlach. Zvláštní kapitolou byly vnitřnosti jako plíčky a ledvinky, nad kterými trávily děti dlouhé minuty. Učitelky je nakonec nechaly nedojedený studený oběd odnést do nádoby se zbytky, jejíž obsah dokázal spolehlivě zvednou žaludek.

Fazolky na smetaně připomínaly rozvařené hnědé cáry v bílé moučné omáčce s hrudkami. Obvykle se podávaly s bramborami a velkou gastronomickou lahůdkou rozhodně nebyly. Podobně na tom byla čočka plná jíšky. Koprová omáčka byla často zdrclá a přeslazená. Kvůli zážitkům ze školní jídelny ji mnozí nejedí dodnes.

Kam dál?

Jak se žilo maminkám za dob socialismu: Nebyla jednoduchá doba. Nebo ano?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Další články