Bobkový list: Na hubnutí, snížení cholesterolu, při cukrovce i na srdce…. RECEPT na léčivý odvar

1843
Sdílejte
Bobkový list, známý také jako vavřín vznešený, je více než jen obyčejné koření přidávané do polévek a omáček. Tento list, který má své kořeny v Asii a je obdařen bohatou historií sahající až do starověkého Řecka a Říma, je významným symbolem vítězství, moudrosti a ctnosti.
Kromě svého významu v kulinářství a historického využití jako ochrana před zlými duchy nabízí bobkový list řadu zdravotních přínosů, které mohou výrazně přispět k lepšímu zdraví a celkovému blahobytu. Bobkový list obsahuje bohatou paletu vitaminů a minerálů včetně vitaminu A, B6, C, riboflavinu, zinku, vápníku, mědi, železa, hořčíku a manganu. Tyto látky přispívají k řadě léčivých vlastností, které jsou prospěšné pro naše tělo.
Bobkový list je zdrojem různých vitaminů a minerálů. Obsahuje: vitamin A, vitamin B6, vitamin C, riboflavin, zinek, vápník, měď, železo, hořčík, mangan.Zdravotní přínosy vavřínu Jelikož má většina lidí bobkový list zařazený spíše do škatulky „obyčejného“ koření, byla by škoda nepřipomenout jeho léčivé vlastnosti. Bobkový list vám může pomoci se zvládnutím různých zdravotních potíží.Proč zařadit bobkový list do svého jídelníčku: 1. Pomoc při cukrovce: Bobkový list pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a je užitečný pro osoby s prediabetem nebo diabetem II. typu. Podporuje regeneraci pankreatických ostrůvků a přispívá k normalizaci některých důležitých metabolických ukazatelů. 2. Snížení cholesterolu: Výzkumy naznačují, že odvar z bobkového listu může snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což je důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. 3. Zlepšení trávení: Bobkový list má pozitivní vliv na trávicí systém, podporuje zdraví ledvin a pomáhá při odstraňování toxinů z těla. 4. Léčba respiračních onemocnění: Esenciální olej z bobkového listu může být použit ke zmírnění dýchacích potíží. 5. Boj proti plísňovým infekcím: Bobkový list má protiplísňové účinky, které mohou pomoci v boji proti plísňovým onemocněním. 6. Snížení stresu a úzkosti: Linalool, obsažený v bobkovém listu, dokáže snížit hladinu stresu a úzkosti. 7. Zánětlivé onemocnění: Bobkový list obsahuje látky bojující proti zánětu, což je přínosné při různých zánětlivých stavech. 8. Zdraví srdce: Rutin a kyselina kofeinová, které se v bobkovém listu nacházejí, přispívají ke zdraví srdce tím, že posilují stěny kapilár a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. 9. Vlasy a pokožka: Bobkový list může podporovat růst vlasů a chránit pokožku před infekcemi.Závěry studie poukazují na potenciál odvaru z bobkového listu v kombinaci s lehkým aerobním cvičením jako nefarmakologických přístupů k regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Podle vědců mohou být tyto intervence cenné při řešení hypercholesterolemie.Naše babičky s oblibou dávaly bobkový list do skříní a šuplíků, protože odpuzoval šváby, moly a jinou havěť. Bobkový list můžete při grilování hodit na žhavé uhlíky. Kromě krásné vůně, kterou obohatí grilovaný pokrm, se postará i o to, aby se mouchy a komáři vyhnuli vaší grilovací party obloukem.Bobkový list se musí vařit Bobkový list si výborně rozumí s dalším kořením, jako je majoránka, rozmarýn, nové koření, pepř, tymián nebo třeba dobromysl. Chuť bobkového listu můžete zvýraznit tím, že jej nadrtíte, namelete nebo rozemnete. Můžete použít i čerstvé lístky vavřínu, ale je potřeba mít na mysli, že v čerstvém stavu má bobkový list silnější chuť než celý sušený bobkový list, takže je potřeba dát jej do pokrmu méně. Totéž platí pro drcený nebo mletý bobkový list.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články