550 g hladké mouky
- 10 g suchého droždí
- 120 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 100 g práškového cukru
- volitelné kandované ovoce a strouhaná citrónová kůra
- špetka soli
Na potření:
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce mléka a/nebo cukrová glazura
Příprava:
1. V misce smícháme droždí s moukou, v mouce uděláme důlek a přidáme vajíčko rozšlehané s teplým (ne vařícím!) mlékem a máslem, vanilkový cukr, cukr a špetku soli a vypracujeme těsto.
2. Vyhněteme hladké těsto (ručně nebo mixérem). Přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.