Na Geislerovou se nejen dobře dívá. Stejně dobře se i čte!

616
Sdílejte
Aňa Geislerová (47) je nejúspěšnější českou filmovou herečkou. Je ještě slavnější než Jiřina BOHDALOVÁ. A daří se jí i jako spisovatelce.
Nedávno byla Aňa hostem Marka Ebena v jeho pořadu Na bazénu. Právě on si všiml, že pět Českých lvů z ní udělalo nejúspěšnější českou filmovou herečku, kterou nepřekonala ani legendární Jiřina Bohdalová. A nemá divadelní ceny jen proto, že ji nebaví hrát divadlo. Na druhou stranu miluje psaní a v těchto dnech vyšla její druhá kniha.

Drzá a výjimečná

Aňa byla vždy samorost a nepotřebovala autoritu. To platilo jak pro rodiče, tak pro učitele. S trochou nadsázky se Ebenovi svěřila, že kdyby jí rodiče ve čtrnácti letech zabránili hrát v psychologickém hororu Filipa Renče Requiem pro panenku, opustí je. Ve filmu Ondřeje Trojana Pějme píseň dokola debutovala už ve třinácti letech a roli si získala díky své drzosti. Původně byla z castingu vyhozena za neposlušnost. Naštěstí se jim vnutila a Trójan si uvědomil, že má před sebou neobyčejnou bytost. Později se stal jedním z jejich dvorních režisérů a za film Želary dokonce získali nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, a tak se společně podívali do Hollywoodu.

Vysoká školy života

 

Aňa Geislerová dosud natočila asi 70 filmů, televizi nepočítaje. A většina snímků, stejně jako herecké výkony, byly nadprůměrné. Paradoxně největší česká filmová hvězda, která navíc pochází z pražské intelektuální rodiny, má za sebou teprve základní školu. Prostě si vybrala vysoké školy života, což v jejím případě nevadí. Své znalosti čerpala ze spolupráce s těmi nejtalentovanějšími osobnostmi, z kvalitních scénářů, ze studia témat a reálií, se kterými si hrála, a z postav, které ztvárňovala. Dnes je všestranná a vzdělaná, ale se svými třemi dětmi dbá na to, aby nešly  její cestou a nepodceňovaly školy.

Má hodně co učit a psát

Dalším paradoxem je, že Ani je dnes pedagožkou, která vede kurzy, dokonce vyučuje na FAMU nebo DAMU. On a její přítel castingový režisér se rozhodli pomoci svými zkušenostmi, zejména začínajícím hercům. Filmové herectví se ve škole neučí, stejně jako to, co je při castingu důležité – jak se chovat, jak se připravit, na co si dát pozor a na co má uchazeč o roli právo.

Kam dál?

Objevily se nepříjemné spekulace o králi Karlovi III. (75), který bojuje s rakovinou. Panovník je na tom o mnoho hůř, než by se mohlo zdát. Aktualizují se plány na pohřeb, zní z okolí paláce

Spekulace o nové partnerce Andreje Babiše po rozchodu s Monikou. Mluví se o tajemné zrzce, kterou zná už dlouho

Pamatujete si na fešáka z Pobřežní hlídky? Překvapí vás, jak David Charvet vypadá a čím se živí

Matka zastřelené studentky na filozofické fakultě vyčetla ministru vnitra Vítu Rakušanovi nedostatek empatie : „Necítím z vás úctu a respekt.“

Na utajený pohřeb Josefa Laufera přišli jen úzká rodina a nejbližší přátelé : Zdeňka Trošku ovládly emoce, na konci zazněl potlesk

Další články