Lidské orgány budeme pěstovat v prasatech : Ovlivní naše buňky mentální schopnosti zvířat?

699
Sdílejte

Vědci takto vylepšené buňky nejprve vložili do prasečích embryí, které geneticky upravili tak, aby si nedokázaly vyvinout ledviny. Tato embrya následně vložila do těla samice a nechala je volně se vyvíjet. Jak informují ve vědeckém časopise Cell Stem Cell, když je po měsíci vybrali a prozkoumali, zárodky prasat si vytvořily zárodky lidských ledvin.

Rizika i optimismus
Jedná se o první a jedinečný úspěch tohoto typu, takže získané ledviny ještě ani zdaleka nelze transplantovat lidskému pacientovi. Důvodů je hned několik. V první řadě nejde o „hotové“orgány, jejich vývoj by si vyžádal podstatně více času než jeden měsíc. Také není jasné, jaká je kvalita vypěstované tkáně, jinými slovy, nevíme, zda by jejich výkonnost stačila lidskému příjemci. V neposlední řadě přibližně třetina buněk v ledvinách byla prasečí. Tak vysoké procento buněk, které nepatří člověku, by mohlo vést k odmítnutí orgánu imunitním systémem pacienta. Autoři výzkumu jsou však optimističtí a odhadují, že všechny i ​​další překážky se podaří vyřešit v průběhu desetiletí. Potom tomu, aby se lidem implantovaly orgány z lidských buněk vypěstované v těle prasata nebo jiného živočicha, nebude bránit nic. Tedy alespoň technicky.

Existují totiž i jisté etické výhrady. Lidské buňky by se během vývoje mohly dostat do mozku a reprodukčních systémů zvířat. První případ by mohl ovlivnit mentální schopnosti živočichů. Vědci ho pozorovali už během tohoto předběžného a krátkotrvajícího pokusu. Druhý by pro změnu mohl vést k přenosu lidských genů přes spermie, respektive vajíčka prasat (nebo jiných živočichů) do další generace daného zvířecího druhu.

 

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články