Václav Klaus bez respektu : Alexandr Dubček nebyl pro mě partnerem ani konkurentem

798
Sdílejte

Myslím si, že náš systém vždy byl a stále je ve svých základních rysech systémem nepřímé demokracie. Není to systém referend a podobných věcí, ani by to neměl být systém přímé volby starostů, starostů, prezidentů. Jsem zásadně proti, protože volby se pak nestávají politickým aktem, ale něčím podobným výběru královny krásy nebo vítěze StarDance. Přímá volba je únik z politiky, kterou chápu jako prosazování některých zájmů, jasně definovaných, jasně formulovaných, a to prostě soutěž královen krásy neumožňuje.

Přesto se vrátím k jednomu politikovi, který sehrál důležitou roli v československých dějinách, Alexandru Dubčekovi. Když jste byl ve federální vládě, stal se Alexander Dubček po rehabilitaci předsedou Federálního shromáždění.

Myslíte si, že je správné, aby se vrátil do velké politiky?

Dubček se mi zdál beznadějně ztracený v jisté minulosti, nechápal dobře, kde se právě ocitl a co tato doba vyžaduje. Když byl Dubček v lednu 1968 zvolen prvním tajemníkem ÚV KSČ, slyšel jsem jeho jméno jako politik působící v Ústavu ekonomického výzkumu Akademie věd ČR. Nebyl to někdo, od koho bych měl nějaká očekávání. Byli jsme zklamáni, že nebyl zvolen nikdo z radikálnější skupiny.

Pokračování na další straně

Kam dál?

Jestli mě ODS vyhodí, nebudu do ní kopat. Na to mám Petra Fialu a tu stranu moc rád. Odejdu bez vulgarit. Poté se sprostě pustil do Zahradila

Rodina, přátelé a veřejnost se dnes naposledy loučí se Simonou Postlerovou

Jan Saudek slaví 89. narozeniny. Uznávaný fotograf zplodil až dvacet dětí, dopustil se i incestu s vlastní dcerou

Herečka Simona Postlerová zanechala rodině po sobě dluhy, přátelé na ni vypsali sbírku, dlužila i na nájemném

Obrovské neštěstí prožívá moderátorka Novy Petra Svoboda : Přišla o manžela. Ondřeje Křivku srazil na kole nepozorný řidič

Další články