Co bude dál s Elánem? Odchod Vašo Patejdla (†68) je složil na kolena, kapelu chtěli rozpustit

1648
Sdílejte

Odchod Patejdla je zdrtil

Natřískaný kalendář po čase začal překážet klávesistovi Vaši Patejdlovi, proto v roce 1985 ohlásil odchod z kapely. „Chtěl jsem zmírnit tempo, abychom ročně hráli maximálně sto koncertů, ne dvě stě padesát. Kluci, zejména Jožo, to odmítli, ale mě to už nebavilo. Byl jsem unavený,“ vysvětloval Vašo.

Členové jeho odchod nesli tak těžko, že uvažovali o zániku Elánu. Kapelu na třičtvrtě roku zrušili, ale pak jim koncertování začalo chybět. „Byl to konec jednoho pěkného období, naštěstí jsme se dokázali zmoblizovat,“ komentoval události později Jano Baláž.

Patejdla nahradil klávesista Martin Karvaš a fungovaly dál. Následovalo album Detektivka s hity Tanečnice z Lúčnice, Fero či Neohlížejte se, paní Lotová, a opět natřískané haly.

Ale v roce 1996 Patejdl už hostoval na koncertech Elánu a nikdy více neodešel. Ani tehdy ne, když Jožo Ráž otevřeně projevoval sympatie Vladimíru Mečiarovi a jeho HZDS a vystupoval na politických mítincích. Kapela se ocitla pod tlakem kritiky as lídry přestali komunikovat i dlouholetí přátelé a kolegové. Například dvorní textař Boris Filan.

V České televizi jim tehdy smazali unplugged koncert, který měli podle smlouvy zfinalizovat. „Na svědomí to měl tehdejší programový ředitel Jozef Filo, který s námi jako mladý chlapec zpíval a chodíval k nám domů na buchty,“ domníval se Jano Baláž.

Co bude s kapelou po nečekané a náhlé smrti jednoho z nich, zřejmě zbylí členové momentálně neumí ani sami. Jožo Ráž už přes deset let avizoval odchod ze scény, ale Vašo Patejdl svůj pracovní kolotoč neuměl zastavit. Jen jedenáct dní před odchodem na věčnost zval fanoušky na své vánoční turné, dohadoval si spolupráci s jinými muzikanty a zvažoval, jakým koncertem oslaví sedmdesátku. Té se už bohužel nedožil.

 

Kam dál?

Skvělá zpráva : Martínek, na jehož léčbu se Češi složili dělá velké pokroky. Má radost ze života a daří se mu dobře

Karel Havlíček použil na sociální síti ostrá slova na adresu Pavla Novotného. Označil ho za „zvířátko“ a přirovnal ho k „tupé hlavě s velkým břichem a malým pinďourem“.

Monika Bagárová plánovala oslavit své nadcházející třicáté narozeniny velkolepým koncertem v pražské O2 areně. Ten zrušila. Radost se začala vytrácet, vysvětlila

Tereza Kerndlová a její manžel zažili chvíle hrůzy. Ihned po autonehodě jí i manžela odvezla záchranka

Rodina oblíbené herečky a dabérky Simony Postlerové už zveřejnila detaily posledního rozloučení. Smuteční oznámení ale prozradilo mnohem víc!

Další články