Co bude dál s Elánem? Odchod Vašo Patejdla (†68) je složil na kolena, kapelu chtěli rozpustit

1648
Sdílejte

Pokračování na další straně

Příchod Jana Baláže byl výrazným přínosem  v roce 1980, který kvůli Elánu opustil skupinu Modus. No nejtěžší bylo sehnat kvalitního textaře. Kamil Peteraj je odmítl. „V Modusu jsem psal pro Janka Lehotského, Mariku Gombitovou a Mira Žbirku, takže bych to nestíhal. Ale to, že se dali dohromady později s Borisem Filanem, je pro ně ta nejideálnější kombinace. Boris je to nejlepší, co na Elánu je,“ řekl po mnoha letech Peteraj.

Na nahrávání prvního alba Osmý světadíl nakonec elánisté čekali roky, ale písně Já vím, Kaskadér či Mláďata je katapultovali na absolutní vrchol popularity.

Socialistické praktiky

Špatné jazyky dodnes Elán hanlivě označují jako socialistickou kapelu. Protože se nevyhýbali angažovaným koncertem na festivalech politické písně nebo spolupráci se Slovenským svazem mládeže. Muzikanti se brání, že pokud by je ignorovali, více by si v Československu nevrzli.

„Socialistický svaz mládeže měl pod palcem všechny kapely, které oslovovaly mladé. Když jsme chtěli hrát, museli jsme mít s nimi smlouvu. Výborné bylo, že jsme mohli zkoušet v Pionýrském paláci, ale dvakrát za rok jsme pro ně museli zahrát zdarma koncert,“ přiblížil v minulosti socialistické praktiky Vašo Patejdl.

Vysokoškolsky vzdělaní muzikanti ověnčení slavíky, jejichž koncerty a desky šli na dračku, se tehdy museli podrobovat přehrávkám a dokazovat nejen svůj talent, ale i politický přehled.

„Přehrávky nebyly ani tak o kvalitě jako o vyvolání strachu o existenci. Jednou jsem nestihl přijít, tak mi zrušili licenci na hraní. Jenže Slovkoncert do našeho koncertního programu investoval velké peníze, tak zákaz byl velmi rychle zrušen,“ smál se Jano Baláž.

Pokračování na další straně

Kam dál?

Starosta Pavel Novotný se dostal do konfliktu s některými místními obyvateli. Zavolali na něj policii. Ubožáci, nadával jim

Obavy o zdraví princezny Kate : William poprvé řekl, jak postupuje léčba rakoviny

Ondřej Sokol známý moderátor kvůli Aspergerovu syndromu při natáčení Na lovu trpí. Mám strach z lidí…přiznal

Monika Bagárová prožívá obrovské zklamání: O zpěvačku nebyl zájem, do O2 areny prodala jen 700 lístků

Skvělá zpráva : Martínek, na jehož léčbu se Češi složili dělá velké pokroky. Má radost ze života a daří se mu dobře

Další články