Příčiny a přírodní léčba oteklých nohou v oblasti lýtek, kotníků a chodidel

17216
Sdílejte

Pro výběr správné léčby je vždy třeba znát příčinu otoků nohou.

Někdy je laikovi obtížné odhalit příčinu samému, proto v těchto případech pro diagnózu problému je vhodné navštívit klasického lékaře , který má k dispozici adekvátní přístrojové vybavení.

Způsob léčby si pak každý pacient vybere sám – ať už se rozhodne pro konvenční léčbu, léčbu alternativní nebo kombinaci obou.

Mezi klasická vyšetření ke zjištění příčiny u lékaře patří analýza vzorku moči (pro stanovení hladiny albuminu), dále se využívají krevní testy , elektrokardiogram ( EKG ),  rentgeny plic , ultrazvuk na blokády žil a arterii v nohou, případně k odhalení nefunkčních.

Jak vyléčit oteklé kotníky, lýtka nebo chodidla

V této části vám nabízíme způsoby, jakými lze léčit nebo zmírňovat projevy spojené s oteklými dolními částmi nohou.

1. Omezení příjmu soli

Mezi nejčastější obecná doporučení patří strava s nízkým obsahem soli (sodíku). Rozšířeným, ale nepříliš ideálním doporučením, bývá i omezení příjmu tekutin .

To sice může částečně odstranit problém s jejich nadbytečným hromaděním, ale na druhé straně ochuzuje tělo o možnost správného pročišťování se od toxinů.

Pokud by se omezování tekutin praktikovalo dlouhodobě, mohlo by naopak vést k problémům s ledvinami a tedy k ještě většímu prohloubení již existujících obtíží.

Pokračování na další straně

2. Dostatečný odpočinek

Mezi další doporučení patří poskytnout nohám odpočinek , během kterého se umístí do vyvýšené polohy nad úroveň vašeho srdce. To lze praktikovat pouze v případě, že člověk netrpí dušností.

Po čase ve vyvýšené poloze otoky obvykle na čas odezní.

3. Léky na odvodnění

Konvenční lékaři často také předepisují odvodňovací pilulky , což podle našeho názoru není moc správný způsob.

Pilulky lze užívat krátkodobě k odstranění akutních problémů, ne dlouhodobě, neboť jejich nadužívání by zdravotnímu stavu mohlo více uškodit než prospět.

4. Polohování nohou

V případě oteklých nohou během těhotenství je možné vyzkoušet jejich polohování nad úroveň srdce a vyhýbání se ležení na zádech za účelem zlepšení krevního oběhu.

5. Kompresní punčochy

Pokud vám nohy otékají v důsledku nefunkčnosti chlopní v žilách, pak byste své nohy měli polohovat pravidelně a kromě toho se také zvykne doporučovat nošení kompresních punčoch .

6. Nitrožilní ablace

Lékaři v na otoky nohou někdy doporučují proceduru pod názvem nitrožilní ablace , jejímž cílem je zlepšení průtoku krve v žilách a tepnách nohou.

7. Jiná obecná doporučení

Bez ohledu na příčinu otoků, postižené místo by mělo být za každých okolností chráněno před tlaky , poraněními a  extrémními teplotami . Časem se pokožka na postižených místech stane křehčí a snáze zranitelnou.

Hojení míst postižených otoky po pořezání, záděrech, škrábancích a popáleninách trvá mnohem déle, než hojení pokožky na zdravých místech a také zde hrozí zvýšené riziko infekcí.

Dobrou zprávou je, že při časném podchycení a správném přístupu k léčbě lze velkou většinu bolestí a otoků nohou úspěšně zdolat.

 

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články