mastné kyseliny ako je kyselina linolová, olejová a palmitová
tanyny
aminokyseliny
glukózu
chiníny
Díky tomuto složení se mu mimo jiné připisují antibakteriální, protinádorové, hepatoprotektivní, kardioprotektivní , antivirové a antispasmodické vlastnosti.
Použití a výhody haritaki:
1. Podporuje zdravé trávení
V ájurvédské medicíně se haritaki používá k detoxikaci trávicího systému. Jeho konzumace podporuje činnost střev a pomáhá při prevenci poruch, jako je zácpa. T oto ovoce stimuluje sekreci trávicích šťáv, snižuje zánět a podporuje rovnováhu zdravých bakterií ve střevě.
Přispívá také k úlevě od následujících příznaků:
průjem
p lynatost
peptické vředy
kyselost žaludku
b rušné křeče a kolika
2. Nakopne i munitní systém
Extrakt z haritaki se používá jako doplněk k posílení imunitního systému. Jeho protiplísňové, antivirové a antibakteriální vlastnosti přispívají k prevenci infekcí a zásoba vitamínu C stimuluje funkci u leukocytů, což je také klíčové pro optimalizaci obranyschopnosti