Přestože se za poslední roky mluvilo o ne zrovna nejlepší dvojce, vypadá to tak, že by mohla mít opačný efekt! Když se spojí kofeinový nápoj s mlékem, vznikne exploze látek, která prospívá lidskému tělu.
Podle nové studie Kodaňské univerzity byste neměli zapomínat na mléko do kávy. Kombinace bílkovin a antioxidantů totiž zdvojnásobuje protizánětlivé vlastnosti v imunitních buňkách. Studie byla právě publikována v časopise Journal and Food Chemistry.
Když bakterie, viry a jiné cizí látky vstoupí do těla, náš imunitní systém zareaguje nasazením bílých krvinek a chemických látek, které nás ochrání, jak se píše na eurekalerk.org. Tato reakce, běžně známá jako zánět, se vyskytuje i při přetížení šlach a svalů a je charakteristická u nemocí, jako je např. zánět. revmatoidní artritida.
Antioxidanty známé jako polyfenoly se nacházejí v lidském těle, rostlinách, ovoci a zelenině. Tato skupina antioxidantů se používá i v potravinářském průmyslu ke zpomalení oxidace a zhoršování kvality potravin, čímž se zabrání nepříjemným příchutím a žloutnutí. Polyfenoly jsou také známé jako zdravé pro lidi, neboť pomáhají snižovat oxidační stres v těle, který způsobuje zánět.
O polyfenolech však zůstává mnoho neznámého. Relativně málo studií zkoumalo, co se stane, když polyfenoly reagují s jinými molekulami, jako jsou bílkoviny přimíchané do potravin, které potom konzumujeme. V nové studii se výzkumníci z Katedry potravinářství ve spolupráci s výzkumníky z Katedry veterinárních a živočišných věd na Kodaňské univerzitě podívali na to, jak se polyfenoly chovají v kombinaci s aminokyselinami, stavebními kameny bílkovin.