Odstranění mastnoty z digestoře, skříněk ale i úchytek může být pořádnou výzvou. Kapky mastnoty pokryjí váš sporák, spotřebiče a nakonec i skříňky a vytvoří lepkavý film. S těmito jednoduchými triky si však jistě poradíte rychleji a efektivněji.
Mastnota je běžnou součástí kuchyně, především pokud rádi a často vaříte. Pravidelně se usazuje na viditelných ale i hůře dostupných místech a spolu s prachem vytváří ošklivé a lepkavé usazeniny. Pokud jste se někdy pokoušeli odstranit tuto kuchyňskou mastnotu z povrchů, jistě víte, že to není jednoduché. Běžný čistící prostředek, houba nebo papírová utěrka si většinou s mastnotou poradí jen částečně.
Tady je však jednoduchý tip jak si umíte pomoci. Nejprve očistěte povrch kuchyně nebo spotřebiče tak, jako byste odstraňovali běžně znečištěný povrch. Cílem je zbavit se všech snadno odstranitelných skvrn, aby vám zůstaly ty nejodolnější a vy tak máte jistotu, na co je třeba se zaměřit.
K různým povrchům patří určitě různé nářadí, připravte si hadříky, houbičku, starý zubní kartáček na drobné spáry a štěrbiny, případně i vatové hůlky. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o prostor kuchyně, možná dáte přednost po domácku vyrobenému čisticímu prostředku před tím komerčním, agresivnějším z obchodu.
Připravte si čistý rozprašovač, nebo použijte prázdný z jiného čistícího produktu, který vám doma právě dosloužil. Připravte si bílý ocet, teplou vodu, sodu bikarbonu 2 – 3 lžíce a pár kapek saponátu.
Směs nastříkejte na znečištěný povrch a nechte pár minut působit. Potom povrch otřete čistým hadříkem a čistou vodou. Pokud se vám zdá povrch přesto lepkavý, zkuste jej vyčistit pastou z jedlé sody a vody, ale pozor na poměr, měla by vám vzniknout hustá kaše, která bude mít abrazivní účinek. Tuto pastu však na nerezové spotřebiče nepoužívejte, abyste si je nepoškodili. Druhým účinným prostředkem je směs kyseliny citrónové s jedním šálkem horké vody. Nezapomeňte ani na použití rukavic, abyste si ochránili svoji pokožku.
V případě, že bojujete s usazeninami i ve vaší mikrovlnné nebo elektrické troubě zkuste poslední tip: nádobu s vodou a octem, kterou umíte vložit dovnitř mikrovlnky nebo elektrické trouby a 10 – 15 minut ohřát. Nasycená pára vám uvolní mastnotu, kterou pak už jen houbičkou a vodou setřete. Nezapomeňte však, že do elektrické trouby patří nádoba kovová, zatímco do mikrovlnky patří plastová nebo keramická. Pokud vám vadí specifická vůně octa, zkuste místo něj použít šťávu z citronu, poslouží stejně.