Spát s partnerem spolu, nebo každý sám? Nejsou to oddělené ložnice, které ničí vztahy

3454
Sdílejte

Maria, která vždy toužila po blízkosti, objetí, něžnosti, smýšlí stejně. Když se její manžel odstěhoval do samostatné ložnice, pociťovala to jako odmítnutí. Oba mají rozdílné temperamenty a uznávají různé životní styly. Manžel je v práci velmi angažován, dlouho do noci pracuje na projektech a spí v místnosti, kde také pracuje. Ráno vstává brzy. Pro něj je to pohodlnější, ale pro jeho manželku – ne. „Mám pocit, že žiji sama,“ říká. Nestačí jí společné stolování, sledování televize nebo návštěva dospělých dětí. Chybějící společná ložnice podle ní znamená absenci skutečného vztahu. A přestože svého manžela stále miluje, má pocit, že ji „opustil“.

Článek pokračuje na další straně

Důležité je také to, jaký jsme měli vzor v dětství
Způsob, jakým přistupujeme ke společnému spaní, je do velké míry výsledkem toho, co jsme sami odpozorovali v dětství nebo co nám nejvíce chybělo. Thomasovi rodiče spali vždy spolu, oddělené pokoje byly v jejich rodinách nemyslitelné. Děti převzaly tento vzor od svých rodičů.Na druhé straně, Maria vyrůstala v těžkých podmínkách. Rodiče a příbuzní, kteří jí měli poskytnout lásku a bezpečí, se z jejího života vytratili, obvykle bez vysvětlení. Podobně jako hlavní hrdinka románu „Kde raci zpívají“ zůstala od dětství sama a musela se o sebe postarat. Když poznala svého manžela, viděla v něm člověka, který ji už nikdy neopustí. Takže když se odstěhoval do druhého pokoje, brala to jako zradu. Cítila se zraněná, ale nemluvila o tom přímo. Její manžel, který nechápal její skrytý vzdor, se ještě více stáhl do bezpečného útočiště svých čtyř stěn. V této situaci chyběl mezi manžely rozhovor o hledání smyslu soužití, když spí odděleně.

Jde o to, že intimita se může realizovat různými způsoby a lidé spí odděleně z různých důvodů
Studie například ukazují, že u párů s krátkým vztahem má společné spaní pozitivní vliv na kvalitu spánku, neboť partneři často nevědomě přizpůsobují své pohyby pohybu toho druhého a neruší se navzájem ve spánku. U párů ve středním věku se však situace komplikuje. Ženy se budí, když jejich partneři chrápou, vstávají na toaletu nebo se ve spánku otáčejí, což negativně ovlivňuje kvalitu jejich spánku. Na druhé straně, pokud manžel svou ženu záměrně budí – aby si s ní promluvil, navrhl její sex, pomazlil se s ní – kvalita spánku se podle názoru žen nesnižuje.

Článek pokračuje na další straně

Neexistuje jednotné pravidlo, zda spát spolu nebo odděleně
Mnohé studie ukazují, že spánek s milovanou osobou snižuje stres a poskytuje pocit bezpečí (zejména u žen). Při podrobnějším pohledu na tuto problematiku se to však mění. Pro kvalitu spánku žen je například důležité, jaký byl den před předchozí nocí. Pokud během dne nezažívá příliš mnoho stresu a napětí, žena spí dobře (s manželem). Na druhé straně, pokud se manžel po boku své ženy dobře vyspí, má následující den mnohem méně stresu a napětí.

Kam dál?

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Opilý muž na Zlínsku vyhrožoval vystřílením dětí ve školách

Tisíce Slováků otrávil start hokejového MS : „Hanba Čechom.“ rozléhalo se areálem. Stovky lidí začaly naštvaně odcházet

Proč jsme schopni riskovat život pro pěkné selfie ? Bizarní smrt kvůli fotkám

Rodiny obětí z univerzity nedostanou odškodné pokud nepřiznají majetek

Další články