Když už sáhnete po ananasovém džusu jako formě přírodního léku, je velmi důležité užívat čerstvý džus, který neprošel chemickým zpracováním ani pasterizací, kterou se ničí enzymy.
Pokračování na další straně
Džusy prodávané běžně v obchodech také obsahují spoustu přidaného cukru a málo opravdového ovoce. Nejlepší, co můžete udělat, pokud máte doma odšťavňovač, je udělat si vlastní čerstvý džus .
Recept
Doporučujeme následující recept:
2 dcl čerstvé ananasové šťávy
čerstvá citrónová šťáva z poloviny citronu
nastrouhaný 1-2 cm řízek čerstvého zázvoru
1 čajová lžička medu
½ čajové lžičky kajenského (chilli) pepře
můžete přidat i trochu pepře kurkumy (pomůže s trávením)
Smíchejte všechny složky, přeceďte přes sítko a pijte dvakrát až třikrát denně. Tato směs je výborná jako lék proti kašli a na rozdíl od těch z lékárny je bez přidaných chemikálií.
Extra tip na závěr
Nejvyšší koncentrace prospěšného enzymu bromelain je ve středu ananasu, tedy v té části, která se nejčastěji vyhazuje.
Je sice trošku tvrdší než jeho okrajové části, ale na druhé straně právě ta nejzdravější. Proto ji příště do koše určitě nevyhoďte!