Ovoce, které proti kašli účinkuje až 5krát lépe než sirupy z lékárny

7541
Sdílejte

Do našich končin se dostal z Jižní Ameriky ještě v době Kryštofa Kolumba. Původně byl znakem prestiže a vyskytoval se jen jako součást menu na velkých hostinách.

Dnes je toto ovoce lehce dostupné a je oblíbené zejména díky své sladké a osvěžující chuti. Kromě té však má také mnoho zdravotních přínosů.

Ve své původní domovině byl ananas již po staletí uznáván pro své pozitivní účinky hlavně na trávení a také proto, že působí protizánětlivě. Jedna jeho složka má dokonce prokázané účinky proti rakovině.

V čem spočívá síla ananasu?
Protizánětlivé účinky jsou připisovány především činnosti bromelainu – enzymu a silnému antioxidantu. Dodnes již proběhlo mnoho studií zaměřených na funkce tohoto enzymu.

Věří se, že dokáže:

zmírnit bolesti kloubů
artritidu
tiší záněty
brání růstu nádorů
zkracuje dobu léčby po operacích.

Bromelain je jeden z nejznámějších výživových doplňků v Německu, kde bylo zjištěno, že pomáhá zmírňovat záněty a otoky nosu a vedlejších nosních dutin a to hlavně po operaci nebo zranění. Tento enzym zabíjí bakterie a bojuje s infekcemi.

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články