Pokud vám nechutnají nedozrálé banány, pak samozřejmě můžete konzumovat i žluté. Vyhýbejte se však příliš přezrálým, protože ty mají nejvyšší podíl ovocných cukrů.
Jak konzumovat banánovou slupku
Obecně platí, že slupky nejen banánů, ale každého ovoce obsahují vyšší podíl prospěšných fytonutrientů. Ty jim dodávají i hořčejší chuť.
Před konzumací slupky je vhodné ji dobře omýt namočením ve vlažné vodě na 5 až 10 minut s přidáním octa nebo jedlé sody .
Článek pokračuje na další straně
Tím jejich zbavíte pesticidů a látek, kterými jejich prodejci a pěstitelé postřikují. Banány je nejlepší umýt ještě předtím, než se oloupou.
Nejlepší jsou bio banány, protože se při jejich pěstování nepoužívají škodlivé pesticidy a jiné toxické látky. Avšak i ty jsou chemicky ošetřované během přepravy, proto se musí stále důkladně umýt.
Slupky pak můžete konzumovat následujícími způsoby:
1. Odřízněte obě konce a slupku rozmixujte v mixéru s ostatními surovinami při přípravě smoothies.
2. Slupku můžete chvíli povařit ve vodě a připravit si takto banánový čaj.
3.Banánovou slupkou se dají nahradit brambory během přípravy vařených jídel.
Při její konzumaci klidně buďte kreativní. Lepší jsou však nevařené jídla, protože takto si banánová slupka zachová více svých prospěšných živin.