20% denní doporučené dávky vitamínu B6 – uvedený vitamín je velice potřebný při přeměně potravy na energii. Neefektivní metabolismus vede k ukládání tuků.
12% denní doporučené dávky draslíku – draslík pomáhá dělení buněk, tkání a obnově orgánů v celém těle.
8% denní doporučené dávky hořčíku – hořčík je extrémně důležitý při tělesné produkci energie, regulaci glukózy v krvi a udržování zdravého krevního tlaku.
Pokud zkonzumujete dužinu banánu spolu se slupkou, získáte tak dvojnásobek všech výše uvedených nutričních látek.
Banány navíc obsahují i trochu vitamínu B12 (který se jinak nachází téměř výlučně v mase), což ocení hlavně vegetariáni.
Jaký banán je nejlepší – žlutý nebo zelený?
Možná jste už slyšeli různé diskuse o tom, zda jsou lepší zralé nebo ještě ne zcela zralé banány.
Článek pokračuje na další straně
Co se týče hubnutí, tak zde se více hodí spíše zelenější banány (samozřejmě ne úplně zelené, které jsou trpké a nedají se velmi jíst).
Mírně nedozrálé banány obsahují totiž vyšší podíl prebiotik (vlákniny). Zelenější, respektive zeleno-žlutá slupka banánu kromě toho pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu v krvi.
Jde o hormony, které ve vás nabuzuje pocit štěstí a relaxace, což je významné zejména pro kontrolu emočního či impulzivního jedení.