Do hluboké mísy nasypejte mouku, holandské kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr. Všechny suché přísady řádně promíchejte. Pak přidejte mléko a šest lžic slunečnicového oleje a znovu velmi dobře promíchejte, abyste vytvořili hladké řídké těsto. Během míchání do něj ještě přilijte trochu horké vody a míchejte tak, aby se vám v těstě nenadělaly hrudky. Výsledné těsto je hladké, lesklé a poněkud tekuté.
Těsto vlijte do připravené formy vymazané olejem a vložte do trouby předehřáté na 175 až 180 stupňů Celsia. Můžete těsto také připravit v mikrovlnné troubě. V tom případě však musíte zvolit vhodnou nádobu a na maximální výkon bude jeho příprava trvat 5 – 8 minut v závislosti na konkrétní troubě.
Zda je těsto správně propečené a hotové poznáte podle testu se zapíchnutou špejlí. Pokud špejli z těsta vytáhnete suchou a bez zbytků těsta, máte hotovo a můžete dort vyjmout z trouby. Pokud je špejle mokrá a ulpívají na ní kousky těsta, nechte jej ještě chvíli dopéct.
Recept pokračuje na další straně
Po vyjmutí z trouby nechte dort úplně vychladnout.
Mezitím si připravte sirup, kterým napustíte hotový dort. V rendlíku zahřejte připravené mléko a rozpusťte v něm cukr. Vychladlé upečené těsto propíchejte v pravidelných rozestupech špejlí a zalijte jej sladkým mlékem a nechte vsáknout.
Smetanu ke šlehání elektrickým šlehačem vyšlehejte do tuha a v průběhu zpracovávání přidejte i připravený cukr. Šlehejte do té doby, dokud se nezačnou v šlehačce tvořit po vytažení metel špičky. Ušlehanou šlehačku rozprostřete na povrch dortu a dejte do ledničky vychladit zhruba na půl hodiny.
Recept pokračuje na další straně