Každý si aspoň občas rád zamlsá. Ovocné koláče jsou prostě neodolatelné a o to více, když je pečete s láskou a úsměvem. Z pekárny či obchodu si sice domů nosíte sladké snídaně či svačiny, ale jsou plné éček a konzervantů. My vám dnes nabízíme recept na borůvkový koláč, jaký pekly naše babičky. Nebojte se kynutého těsta a pusťte se do toho. Nebudete litovat!
Ingredience na 3 plechy
Těsto
- 750 g polohrubé mouky
- 3 dcl mléka + něco navíc dle potřeby
- 3 čajové lžičky krystalového cukru
- 1 vejce
- 40 g kvasnic
- 125 g másla
Drobenka
- 200 g hrubé mouky
- 80 g krystalového cukru
- 100 g změklého másla
Ovoce
- 7 dcl láhev zavařených borůvek
Pracovní postup
Připravte si kvásek. Kvasnice rozdrobte do misky, přidejte celou dávku cukru (3 ČL) a rozmíchejte na kašičku. Poté přilijte část dávky vlažného mléka a nechte v teple vykynout.
Mouku prosejte na vál, udělejte do ní důlek a vlijte vzešlý kvásek. Poté vyklepněte vejce, přidejte špetku soli a rozpuštěné máslo. Rukama vypracujte hladké těsto, které dejte na teplé místo vykynout.