Jako první je třeba vytvořit kvásek. Odlijte si trochu mléka, které zahřejte, aby bylo vlažné. Potom k němu přidejte 2 lžičky cukru a následně do něho rozdrobte droždí. Potom nádobu přikryjte utěrkou a dejte ji na teplé místo minimálně na 30 minut. Během této doby kvásek vzejde. Ideální je dát kvásek na topení, ale klidně ho můžete dát i do trouby rozehřáté na 40 až 50 stupňů. Právě teplota zajistí, že kvasnice budou pracovat, jak mají.
Přidávejte další ingredience
Když je kvásek hotový, můžete začít přidávat další ingredience. A to povolené máslo, zbytek mléka, sůl a také mouku. Pokud plánujete sladkou variantu těsta, bude toto kynuté těsto obsahovat i zbývající cukr a vanilku. Pokud slanou verzi, tak tyto dvě ingredience v této fázi nepřidávejte. Jinak by vám těsto nechutnalo.
Těsto důkladně propracujte