Říká se mu indický ořech, neboli indická švestka. Toto zvláštní ovoce se v ájurvédské medicíně používá zejména ke zlepšení zdraví trávení a posílení obranyschopnosti organismu. O co přesně jde?
Haritaki, s vědeckým názvem Chebulic myrobalan, je ovoce získané ze semen stromů Terminalia chebula. Podle ajurvédy jeho konzumace dává do rovnováhy fyzické, duševní a duchovní zdraví.
Plod má tvar peckovice a měří 2 až 4,5 cm na délku a 1,2 až 2,5 cm na šířku a má 5 viditelných podélných rýh., v závislosti na odrůdě může mít sladkou, kyselou nebo hořkou chuť. Po zrání je jeho barva černozelená . Obvykle roste v tropických a subtropických oblastech Indie, Nepálu, Číny, Srí Lanky, Malajsie a Vietnamu. Z jeho kůry se vyrábí prášek, který se používá pro léčebné účely.
Toto ovoce je zdrojem vitamínu C, manganu, selenu, draslíku, železa a mědi , ale také obsahuje: