Nejlepší domácí chléb: 2 recepty, které si zamilujete!

664
Sdílejte

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Přidejte vodu a promíchejte jen lžící – vznikne lepivé těsto.
  2. Zakryjte fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 12–18 hodin.
  3. Troubu předehřejte na 230 °C a vložte do ní prázdný litinový hrnec s poklicí.
  4. Těsto vysypte na pomoučenou pracovní plochu, přeložte několikrát směrem do středu a nechte 30 minut odpočívat.
  5. Přesuňte těsto do rozpáleného hrnce, přikryjte a pečte 30 minut.
  6. Odstraňte poklici a dopíkejte ještě 10–15 minut dozlatova.
  7. Nechte vychladnout na mřížce.

Čas přípravy:

  • Kynutí: 12–18 hodin
  • Pečení: 45 minut
  • Celkem: 13–19 hodin (aktivní práce jen 10 minut)

Recept č. 1 2: Tradiční kváskový chléb

Ingredience:

  • 500 g žitné chlebové mouky
  • 150 g aktivního kvásku
  • 300 ml vody
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • Volitelně: kmín, slunečnicová nebo lněná semínka

Kam dál?

Fantastický noční kuskusový salát – svěží, šťavnatý a plný chutí!

Nepečené vánoční kuličky – „zerbo“ a makové s marcipánem

Plněné ořechové perníčky s marmeládou a čokoládovou polevou

Benátský zákusek – jemný dezert s čokoládou, rumem, medem a višněmi!

Tradiční poklad z Moravy : Valašské frgále s hruškovou, makovou a tvarohovou náplní

Další články