Proč se vyplatí jíst ořechy? Mozku prospěje každé sousto
Není náhoda, že tvar vlašského ořechu připomíná lidské mozkové hemisféry. Vědci už léta zkoumají vliv ořechů na nervový systém a potvrzují, že sloučeniny v nich obsažené podporují kognitivní schopnosti.
Mozek bere ořechy jako skutečnou podporu: jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6), které se starají o celistvost buněčných membrán a podporují regeneraci nervových spojení.
Kromě toho ořechy poskytují vysoce kvalitní bílkoviny včetně aminokyselin, jako je lysin a leucin, které jsou nezbytné pro produkci neurotransmiterů, chemických poslů zodpovědných za přenos impulsů mezi neurony.
Obsahují také hořčík, který podporuje fungování synapsí, míst, kde dochází k výměně informací mezi nervovými buňkami. Nelze zapomenout ani na antioxidanty, které jsou silnou podporou v boji proti oxidačnímu stresu – největšímu nepříteli našeho mozku.
Ořechy obsahují mimo jiné: vitamín E, flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto sloučeniny neutralizují volné radikály a chrání nervové buňky před poškozením, což umožňuje mozku déle fungovat na optimální úrovni.
Které ořechy jsou nejlepší? Mozek miluje rozmanitost
Existuje jeden ideální druh ořechů, který nejlépe funguje na paměť a koncentraci? Zatímco mnozí lidé poukazují na vlašské ořechy jako na svou volbu číslo jedna (a mají k tomu dobrý důvod, neboť obsahují výjimečně vysoký obsah omega-3), pravdou je, že váš mozek profituje z rozmanitosti.