- Nedostatečná konzumace celých zrn
- Nadměrná konzumace rafinovaných obilovin (rýže a obiloviny)
- Nadměrná spotřeba zpracovaného masa
- Nadměrná spotřeba nezpracovaného červeného masa
- Nedostatečná konzumace jogurtů
- Nadměrná konzumace slazených nápojů
- Nadměrná spotřeba brambor
- Nedostatečná konzumace ovoce
- Nedostatečná konzumace ořechů a semen
- Nedostatečná konzumace neškrobové zeleniny
- Nadměrná konzumace ovocných šťáv
Svá zjištění vědci zveřejnili v lékařském časopise Nature Medicine. Jak píší, špatná výživa je zodpovědná za 14,1 milionu nových případů cukrovky ročně na celém světě. Toto číslo odpovídá 70,3 % ročních případů onemocnění.
Nadměrná konzumace šesti škodlivých potravin (zpracované obiloviny a maso, červené maso, slazené nápoje, brambory, ovocné šťávy) přispěla k 60,8 % těchto případů.
Nedostatečná konzumace ochranných potravin (celozrnné výrobky, jogurty, ovoce, neškrobová zelenina, ořechy/semena) se tedy podílela ve 39,2 %.
Prakticky to znamená, že některé faktory v každodenní stravě jsou horší, ale mnohé přispívají ke vzniku cukrovky.
Jaké tři faktory v naší každodenní stravě jsou tedy nejvíce zodpovědné za globální nárůst případů cukrovky? Následující (v pořadí závažnosti):
- Nedostatečná konzumace celých zrn
- Nadměrná spotřeba zpracovaných obilovin
- Nadměrná konzumace zpracovaného masa
„Tato zjištění naznačují, že nekvalitní sacharidy (cereálie) ve stravě jsou hlavní příčinou diabetu 2. typu na celém světě.
Pokud se tedy tento parametr řeší ve stravě, výskyt onemocnění se může snížit,“ řekl vedoucí výzkumník Dr.Dariush Mozaffarian, profesor výživy na Tufts University v Bostonu.