1. Rafinované cukry a potraviny s jejich vysokým obsahem
Všichni víme, že potraviny jako rafinovaný cukr nebo vysoce fruktózový kukuřičný sirup mohou vést k mnoha zdravotním problémům.
Uvedené potraviny totiž zvyšují hladinu inzulínu v krvi a navíc přímo vyživují rakovinné buňky, pro něž je cukr hlavním palivem jejich růstu.
Americké sdružení klinické výživy uvádí, že lidé se stravou bohatou na cukry mají mnohem větší riziko rozvoje rakoviny slinivky břišní – jedné z nejsmrtelnějších rakovin.
Omezte proto sladká jídla a nápoje a zvolte si raději alternativy jako jsou stevie nebo melasa.
2. Zpracované masné výrobky
Problémem u těchto výrobků není samotné maso, ale přísady, které se do masných výrobcích přidávají.
Produkty jako jsou šunka, klobásy, salámy a různé masové pomazánky a paštiky obsahují množství dusíkatých solí a jiných konzervačních látek, které jsou podle Žurnálu výživy a rakoviny zodpovědné za vznik kolorektálních karcinomů.
Kromě toho tyto výrobky zvyšují i riziko rakoviny prostaty. Namísto nich si raději zvolte čisté nezpracované maso a ideální z volně chovaných zvířat.
3. Uzené a zavařené potraviny
Pravidelná konzumace uzených a zavařených potravin je pro člověka nadmíru škodlivá.
Uzení totiž zanechává v potravinách mnohé toxiny. Podobně je to i se zavařeninami, ve kterých se dusičnany mění na dusitany a ty mohou potom vyvolávat rakovinu.
Navíc, kupované zavařeniny (na rozdíl od domácích) často obsahují další konzervační látky, které mají prodloužit jejich dobu spotřeby. Jejich nadbytek tak dále zvyšuje riziko rakoviny.
4. Bílá mouka
V dnešní době až příliš mnoho potravin obsahuje bílou mouku.
Zatímco pečivo z celozrnné mouky a kvašené za pomoci kvásku může být pro tělo prospěšné, u bílé mouky kvašené za pomoci droždí tak tomu není.
Studie ukazují, že ženy, které konzumují příliš mnoho potravin s obsahem bílé mouky, mají mnohem vyšší riziko rakoviny prsu.
Namísto bílé mouky používejte raději quinou, celozrnnou mouku, ječmen nebo mandlovou mouku.