Vzpomínky na školní pomůcky z dob minulého režimu, které používaly Husákovy děti : Modré sešity, čínská pera a klovatina

3403
Sdílejte

Co se týče psacích potřeb, plnicí pera hrála klíčovou roli. Přechod od pera k propisce, tzv. „číně“, byl významný moment. Tenká propiska nedělala kaňky a skvrny, což ji činilo velmi žádanou.

Jednou z nezapomenutelných školních potřeb bylo bílé lepidlo známé jako klovatina. Dodávalo se v plastovém kelímku s malým štětečkem a ředilo se vodou. S klovatinou se dalo přilepit téměř vše, od papíru po drobné předměty, a kdo ji měl, měl jistotu, že jeho výtvory budou držet pohromadě.

Každý školák měl také jídelní lístek na obědy. Lístky se kupovaly na celý měsíc a každý den se z něj odstřihl lístek s aktuálním datem. Ztráta lístku byla velkou nepříjemností, protože bez něj nebylo možné oběd získat. Tento systém vyžadoval od dětí i jejich rodičů pečlivost a disciplínu.

Kam dál?

Bujaré večírky první republiky: Čemu holdovali Lída Baarová, Hugo Haas a další. Adina Mandlová dokonce autem srazila chodce

Fronty za socialismu : Na maso, banány, mandarinky i toaletní papír ! Nedostatkové bylo také dětské oblečení

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Další články