Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

286
Sdílejte

Děti si často vystřihovaly fotografie svých idolů a lepily je do památníčků. Časopis také nabízel noty a texty písní pro kytaru. Sedmička pionýrů měla velký ohlas, což potvrzuje i vysoký náklad v roce 1987, dosahující 230 000 výtisků.

Dalším populárním časopisem byl měsíčník Pionýr, který začal vycházet v roce 1953. Zpočátku měl ideologický obsah a propagoval sovětskou literaturu. I když se v letech 1968-1970 krátce přejmenoval na Větrník, opět se vrátil k původnímu názvu. V 60. letech přinášel informace o nových filmech a knihách a stal se moderním a zábavným časopisem pro starší děti. V 80. letech jeho náklad dosahoval 130 000 výtisků. Po roce 1989 se přejmenoval na Filip a vycházel až do roku 1995.

Pro mladší děti byl určen Ohníček, který vycházel od roku 1950 až do roku 2001. Čtrnáctideník byl známý svou humornou a zábavnou formou, přičemž nezapomínal na informace z pionýrské organizace. Obsahoval ilustrace, komiksy a zprávy ze sportu či života umělců. Oblíbeným prvkem časopisu byl žlutý pejsek Barbánek.

Kam dál?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

Toto pochopí jen ten, kdo byl dítětem v 60., 70., 80. nebo 90. letech

Za dob socialismu bylo získání vlastního bytu pro mnoho lidí velmi obtížné a bylo považováno za luxus. Na kolik tehdy vyšel byt a jak vypadal?

Další články