Kromě toho se někteří odborníci domnívají, že šťáva z červené řepy může zlepšit schopnost těla absorbovat živiny. Studie, kterou provedla Newcastle University of London, odhalila zjištění – suplementace anorganických dusičnanů a řepné šťávy pomohla snížit krevní tlak. To může být prospěšné pro lidi s rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Jak působí konzumace červené řepy na náš organismus:
- Příznivě působí na celý srdečně-cévní systém
- Pročišťuje krev, játra, žlučník, ledviny a střeva
- Snižuje krevní tlak
- Přirozeně posiluje imunitu
- Uvolňuje zácpu
- Zvyšuje výdrž při fyzické činnosti, u sportovců
- Zlepšuje trávení
- Zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů
- Vhodná je při ateroskleróze
- Pomáhá při rekonvalescenci i po chemoterapii
- Zlepšuje zrak
- Pozitivně působí při anémii – chudokrevnosti
- Doporučuje se jako prevence rakoviny
- Dobrá je i během těhotenství
Chcete-li získat z této zdravé zeleniny maximum, připravte si ji ve fermentové verzi – KVAS.
CVIKLOVÝ KVAS
Fermentační proces zvyšuje biologickou dostupnost červené řepy a dostanete řadu enzymů a dobrých bakterií.
Na kvas z červené řepy potřebujete tyto INGREDIENCE:
- velká zavařovací sklenice nebo džbán o objemu 3 litry
- víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
- 700 gramů červené řepy
- 2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného či tmavého chleba
- 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, ne však med, neboť ten kvašení brzdí)
- 100 gramů rozinek
Příprava
Vezměte čerstvě omytou červenou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky a vložte ji do džbánu.
Přidejte rozinky, mouku a cukr.
Zalijte to převařenou, ale již vyhlazenou vodou a vše dobře zamíchejte (někteří lidé ještě přidávají vodu z kysaného zelí nebo kombuchy, aby podpořili kvašení).
Uzavřete nádobu víkem s dírkami nebo gázou (aby kvas mohl dýchat) a nechte to stát doma na teplém místě 6 až 7 dní.
Každý den obsah 2krát promíchejte a případně odstraňte z povrchu pěnu, pokud se vytvořila.
Po týdnu nálev přeceďte přes čistou gázu a kvas z červené řepy máte hotový. Zbytek můžete vyhodit do koše.
Chuť kvasu bude jemně kyselá, slaná a zemitá. Pro tělo je však extrémně zdravý a kromě toho na krev má alkalizační neboli zásaditý účinek.