Levandulový med je jedním z nejjednodušších a nejchutnějších bylinných medů pro výrobu. Vytváří výraznou květinovou, uklidňující vůni levandule, která je příliš shovívavá na to, abychom ji nevyzkoušeli.
Terapeutické výhody levandulového medu
Levandule (Lavandula angustifolia) je v lidové medicíně ceněná rostlina pro její účinky na zmírnění stresu. Užívaný před spaním navozuje kvalitní spánek.
Levandule se většinou pěstuje na esenciální oleje a používá se v kosmetice, parfumerii a bylinkářství. Dokonce i med produkovaný včelami, které konzumují květiny levandule, má vynikající kvalitu.
Čistý a přírodní levandulový med je bezkonkurenční. Podobně lahodný a aromatický med však můžete vyrobit i vyluhováním levandulových pupenů.
Těkavé oleje v levanduli vytvářejí silný lék, když jsou napuštěny medem.
Postup, jak si vyrobit levandulový med.
Příprava levandulového medu je jednoduchá. Musíte jen počkat několik týdnů, abyste nechali levanduli vniknout do medu a maximalizovali její výhody.
Některé recepty vyžadují zahřátí medu na nálev. Zahřívání medu snižuje jeho viskozitu a činí jej tekutějším, aby se z bylinky extrahovalo více vlastností. Je také snazší scedit med, pokud je méně viskózní.
Ale ohřívání medu je kontroverzní téma, takže se možná budete chtít zeptat, jestli je to zdravé.
Podle odborníků na včely med obecně degraduje při teplotách nad 37 °C, čímž se ničí jeho nutriční hodnota. Teplo nad 40 °C může zabít enzymy a prospěšné bakterie.
Pokud tedy potřebujete med zahřát, zahřejte jej pod teplotu přes nepřímé teplo, aby se zachovaly jeho živiny. Zahřívaný med je vhodný pouze pro husté a dřevnaté byliny, kůry nebo kořeny, aby se dobře extrahovaly bylinné vlastnosti.
Měli byste použít sušené pupeny levandule a přidat je do medu. Čerstvé poupata obsahují částice vody, které mohou později vést k plísním, pokud nejsou správně udržovány. Takto zlepšíte trvanlivost.Potřebujeme:
- Masonská nádoba půllitrové velikosti nebo jakákoliv skleněná nádoba s uzávěrem
- Dřevěná vařečka na míchání
- Sítko
Ingredience
- ¼ šálku sušených květin levandule
- 1 šálek syrového medu
Postup
Vložte květy levandule do čisté sklenice. Levanduli zalijeme medem a dobře promícháme, aby se pupeny zcela zakryly medem.
Nádobu přikryjte a umístěte na teplé místo mimo přímé sluneční záření. Nechte med a levanduli louhovat 1 až 4 týdny, přičemž nádobu pravidelně otáčejte, aby med dobře obalil levanduli. Chcete-li intenzivnější chuť a vůni, můžete jej louhovat déle.
Když vám už intenzita chuti bude vyhovovat, přeceďte nálev do jiné nádoby nebo misky a uložte na chladné místo.
Použití: Užijte lžíci levandulového medu ke zmírnění běžného nachlazení, kašle, bolesti v krku, břišních problémů a bolavých kloubů. Při kašli a bolestech v krku polykejte levandulový med pomalu, aby pokryl hrdlo a vyčistil dráždivé látky a bakterie.
Existuje také mnoho způsobů, jak využít levandulový med tím, že jej zařadíte do zdravé výživy nebo pleťové rutiny.
Kde můžeme použít levandulový med:
- Oslaďte čaj, limonádu a jiné nápoje
- Chuťové dresinky a marinády
- Ovocná polévka nebo dip
- Konzumujte jej s teplou sušenkou, palačinkou nebo toastem
- Poleva na jogurt, ovesné vločky nebo cereálie
- Aplikujte na popáleniny a podráždění pokožky
- Používejte jako šampon
- Používejte jako mytí obličeje