Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

7027
Sdílejte

V období socialismu byly některé potraviny považovány za skutečný luxus. Znojemské okurky, játra nebo uherák byly často nedostatkové a jejich dostupnost želela i tu nejběžnější dietu náročnou. Martin Franc, historik specializující se na dějiny stravování a životního stylu, o těchto časech hovoří s nostalgií, ale i s kritickým pohledem.Diétování ve stínech nedostatku.Během 60. let byla mnohými ženami vzorem Twiggy, slavná modelka, která evidentně zápasila s anorexií. Její postava byla ideálem, kterému chtěly československé ženy přiblížit, a proto se snažily držet různé diety.

Kam dál?

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Porody za komunismu: Žádné soukromí, žádná práva, nulová empatie, separace od dítěte a hlavně rychle do práce

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Další články