Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

8160
Sdílejte

V období socialismu byly některé potraviny považovány za skutečný luxus. Znojemské okurky, játra nebo uherák byly často nedostatkové a jejich dostupnost želela i tu nejběžnější dietu náročnou. Martin Franc, historik specializující se na dějiny stravování a životního stylu, o těchto časech hovoří s nostalgií, ale i s kritickým pohledem.Diétování ve stínech nedostatku.Během 60. let byla mnohými ženami vzorem Twiggy, slavná modelka, která evidentně zápasila s anorexií. Její postava byla ideálem, kterému chtěly československé ženy přiblížit, a proto se snažily držet různé diety.

Kam dál?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Jak vypadaly taneční za socialismu? Bílé rukavičky a nervy při volence

Jak jsme si užívali volného času za socíku ? Krvavé koleno, druhá směna i nedělní procházky. Děti si hrály samy venku!

Další články