Psycholog varuje : Zdánlivě nevinné výchovné pohlavky i pár na zadek způsobují u dětí deprese a úzkosti

829
Sdílejte

Emoční trénink rodičů

Podle psychologa často dochází k fyzickým trestům v důsledku vypjatých situací, kdy rodič ztrácí nervy. Například když dítě při dlouhém čekání začne zlobit. Přesto i v takových chvílích je podle odborníka možné reagovat bez použití násilí.

„Dobrý rodič by měl vědět, jak dítě od nežádoucí aktivity odvrátit. Může zvýšit hlas, vzít dítě ven nebo použít jinou nenásilnou metodu. Pokud dítě trpí ADHD nebo je špatně vychované, fyzický trest stejně nepomůže,“ je přesvědčen Ptáček.

Rodičovství je především o emočním tréninku sebe sama. Rodiče by měli umět regulovat své emoce, což následně vede k tomu, že i jejich děti se budou lépe ovládat. „Pomáhá zklidnit dech, což je základní technika pro zvládání emocí. Rodič musí na sobě pracovat dlouhodobě, aby i v běžných situacích jednal rozumně. Emoční nekultivace vede k tomu, že rodič často křičí, protože je to pro něj jednodušší,“ vysvětluje psycholog.

Násilí nepatří do rodinných vztahů

V České republice se znovu diskutuje o možnosti zakázat tělesné trestání dětí, i když bez sankcí. Podobné zákony existují v mnoha zemích po celém světě. Podle Radka Ptáčka by takový krok byl správným směrem. „Fyzické násilí nepatří do mezilidských vztahů. Pokud někdo říká, že rodiče mají právo děti fyzicky trestat, je to jako tvrdit, že manžel má právo občas uhodit svou ženu,“ dodává psycholog.

Tento článek rozšiřuje a zdůrazňuje důležitost tématu fyzických trestů ve výchově a jejich vliv na psychické zdraví dětí, a připomíná, že nenásilné metody výchovy jsou nejen možné, ale také nutné pro zdravý vývoj dětí.

Kam dál?

Zoufalá rodina na Liberecku přišla o střechu nad hlavou a to vše kvůli elektrické čtyřkolce! Koukáte, jak vám domov hoří před očima, pláče dcera

Na Kladensku se v hasičské nádrži utopilo malé dítě

Známý lékař to řekl na rovinu: ,,Nejčastěji je člověk nemocný z lenosti a chamtivosti!“

Vyhazování cigaretových nedopalků z aut může vyjít hodně draho. Policie varuje před vysokými pokutami

Názor pokladních na zákazníky: Jsou nepříjemní, arogantní, nevychovaní a myslí si, že jim patří svět

Další články