Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

602
Sdílejte

Pokud však tímto problémem trpíte dlouhodobě, nemusí jít nutně o nemoc – může se totiž jednat o dědičný tvar prstů po některém z vašich předků.

Bolest, ztuhlost a otoky

Oteklé klouby na prstech mohou signalizovat různé skryté zdravotní potíže, především v oblasti plic nebo srdce, jak uvádí organizace Cancer Research UK. Otoky rukou mohou být rovněž přítomny při Crohnově chorobě nebo některých nádorových onemocněních. Kromě toho mohou nateklé klouby indikovat také revmatickou artritidu nebo dnu, přičemž dnu často provází silná bolest a otok palce u nohy.

Třes rukou

Třes rukou je běžný jev, který se vyskytuje u každého člověka, například při navlékání nitě do jehly. Tento fyziologický třes může být výraznější při nedostatku spánku nebo nadměrné konzumaci kofeinu. Esenciální třes se objevuje v pažích a rukou při různých manuálních činnostech nebo při jídle a může poukazovat na dlouhodobě potlačované psychické problémy nebo neurologická onemocnění, jako je Parkinsonova choroba. Specifický „Parkinsonský třes“ obvykle postihuje jednu ruku a je výraznější i v poměrně klidové pozici.

Kam dál?

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Stačí fotka a aplikace v mobilu ukáže, jestli vám hrozí rakovina

Šest věcí, které se vám stanou, když máte málo spánku. Tloustnete, hloupnete a také je nebezpečí vzniku alzheimera

Energy drinky stejně jako cigarety až od 18 let, navrhují poslanci. Připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej

3 jednoduché metody, které vždy pomohou rychle vyléčit mykózu na nehtech

Další články