Retro bonbóny Besipky: Sladké kroužky, které kdysi stály jen 70 haléřů

509
Sdílejte

Hlavním cílem bylo ovlivnit bezpečnost silničního provozu tím, že bonbóny poskytnou osvěžení a energii řidičům, kteří by mohli začít usínat za volantem. Besipky obsahovaly vitamin C a hroznový cukr pro rychlé dodání energie. Praktické bylo také balení do ruličky. I když byly původně určené pro řidiče, staly se oblíbenými bonbóny na cesty bez ohledu na dopravní prostředek.

Lipo ve tvaru kroužků

I přes jiný tvar šlo vlastně o stejný typ bonbónů jako oblíbené lipo, tedy ovocný komprimát. Besipky měly oranžovou a žlutou barvu a vyráběly se lisním cukru nebo hroznového cukru pod tlakem do tvaru kroužků.

Děti je zbožňovaly a našly si různé způsoby, jak si s nimi hrát – navlékaly je na prsty jako prstýnky, prostrkávaly jimi jazyk nebo si z nich dělaly náhrdelníky.

Historie výroby

Besipky se vyráběly v závodě Lipo v Liberci, jehož historie sahá až do roku 1902. Po znárodnění v roce 1948 se k firmě připojily další závody a vznikl národní podnik Poživatina. Název Lipo vznikl v 60. letech z prvních dvou písmen LIberecké POživatiny.

Kam dál?

Jak se žilo maminkám za dob socialismu: Nebyla jednoduchá doba. Nebo ano?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Další články