Pamatujete jaké byly kávy za totáče? Klasický turek ! Dodnes ho někteří milují

3990
Sdílejte

Speciální a alternativní možnosti

Kromě standardních káv byla na trhu dostupná také „Speciál“ káva, která obsahovala výrazně vyšší podíl arabiky a dodávala se většinou čerstvě upražená. Vedle klasické kávy se vyráběla i Melta – čekanková náhražka kávy bez kofeinu, která byla populární zejména mezi dětmi a ve školních jídelnách.

Kávové rituály

V cukrárnách a kavárnách se nejčastěji podával tradiční turek, který byl charakteristický svým silným lógreem na dně sklenice. Espresso, moderní způsob přípravy kávy, bylo v Československu dostupné jen ve vybraných hotelových zařízeních, jako byl například hotel Intercontinental v Praze nebo hotel Thermal v Karlových Varech.

Poválečný vývoj a „coffee to go“

Až do devadesátých let nebyla kultura „coffee to go“ v Československu známá. Rychlou kávu na cestu si lidé začali kupovat až s příchodem překapávačů, které zjednodušily přípravu kávy doma. Tento trend rychle přispěl k rozvoji kávové kultury, která byla dříve omezena pouze na tradiční kavárny a domácí přípravu.

Renesance kaváren po revoluci

Po pádu komunismu v roce 1989 došlo k renesanci českých kaváren, mnohé z nich prošly obnovou a modernizací. Historické kavárny jako pražská Slavia, založená v roce 1884, si však dokázaly udržet své výsadní postavení i během komunistické éry.

Tento historický přehled ukazuje, jak byla kávová kultura v Československu ovlivněna politickými a společenskými změnami, a jak se postupně vyvíjela od omezeného výběru po rozmanitost, kterou nabízejí současné kavárny a coffee shopy.

Kam dál?

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

Další články