Televizní soutěže za socialismu: Zpívá celá rodina, Šest ran do klobouku, Deset stupňů ke zlaté i Videostop! Pamatujete si je ještě?

1401
Sdílejte

Češi patří mezi soutěživý národ a televizní soutěže se v naší zemi těšily vždy velké popularitě. Jaké ale patřily před rokem 1989 k těm nejsledovanějším? Jak vůbec vznikly a co se v nich dalo vyhrát?

Soutěže mají na televizních obrazovkách dlouhou tradici a čeští diváci je prostě milují. I dnes patří k nejsledovanějším pořadům. A oblíbeným žánrem byly i v dobách socialismu.

## Zpívá celá rodina

Pěvecká soutěž „Zpívá celá rodina“ přitahovala k obrazovkám převážně ty, kteří rádi zpívali a s vervou hodnotili výkony amatérských zpěváků. V pořadu, který se na obrazovkách objevil v 70. letech, soutěžily rodinné týmy, zastoupeny různými generacemi. Jejich zpěv, doprovázen orchestrální hudbou, hodnotila několikačlenná porota a celým pořadem provázel Vladimír Dvořák.

## Šest ran do klobouku

Dalším populárním soutěžním televizním pořadem byla hra „Šest ran do klobouku“. Na dotazy moderátora Pavla Lukeše odpovídaly čtyři páry známých osobností. Soutěžní otázky vymýšlela tehdy celá redakce, ale posílali je i televizní diváci.

Kam dál?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Pamatujete si na retro zákusky ? Indián, rakvička. Na socialistické zákusky nejde zapomenout

Další články