Evropský parlament schválil novou směrnici, která ukládá výrobcům povinnost opravovat spotřebiče i po uplynutí zákonné záruční doby

414
Sdílejte

Povinnosti a výhody pro spotřebitele

Spotřebitelé nejenže získají možnost opravit své zařízení, ale v případě, že je zboží opraveno v rámci záruky, prodlouží se jejich záruční doba o další rok. Další výhodou je právo na zapůjčení náhradního zařízení během doby opravy. Pro lepší orientaci v možnostech oprav bude zřízena online platforma, kde budou spotřebitelé moci najít informace o cenách, době oprav a dostupných servisech.

Dlouhodobé cíle a dopady směrnice

Hlavním cílem této směrnice je podpořit udržitelnější spotřebu tím, že se sníží potřeba nákupu nových výrobků a místo toho se podpoří opravy. Tím by se měly snížit i celkové náklady pro spotřebitele i zátěž na životní prostředí. Regulace také stimuluje trh s opravami, což by mělo vést ke snížení cen oprav.

Souvislosti s dalšími unijními regulacemi

Tato směrnice doplňuje další nedávno schválená pravidla EU v oblasti ekodesignu, která mají za cíl, aby byly výrobky navrhovány tak, aby vydržely déle a bylo možné je efektivněji recyklovat. To zahrnuje i zákaz likvidace neprodaných oděvů a obuvi, což je další krok k udržitelnějšímu průmyslu.

Země EU mají nyní dva roky na to, aby směrnici implementovaly do svého národního práva, což znamená, že všechny členské státy budou muset provést potřebné právní a organizační kroky pro její efektivní uplatňování.

Tato legislativa jasně ukazuje, že EU klade velký důraz na udržitelnost a práva spotřebitelů, což je trend, který se pravděpodobně bude v budoucnu ještě více rozšiřovat.

Kam dál?

Školačky se nudily. U Otavy rozebíraly protipovodňové zábrany, které měly chránit okolí před případnými záplavami. Šrouby házely do řeky

Domácí porod v Plasích má dohru : Otec má smůlu, Evelínku dostali pěstouni

Odbornice šokovala svým názorem, který rodičům radí, aby své děti před přebalením žádali o svolení : Jmenovala chyby při výchově

AKTUÁLNĚ : Srážka dvou vlaků v Praze. Na místě je velký počet zraněných

Při policejní honičce zemřela mladá žena. Den poté se mužům zákona ozval její otec. Co jim vzkázal?

Další články