Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

1041
Sdílejte

„Mírná anémie patří mezi léčitelná onemocnění, ovšem některé další typy jsou již závažnější, a mohou být i život ohrožující,“ upozorňuje lékařský zpravodajský web Medical News Today.Jednou kávou po obědě si s největší pravděpodobností krevní nedostatečnost nepřivodíte, ovšem při pravidelném pití kávy několikrát denně bezprostředně po jídle svůj příjem železa z potravin výrazně negativně ovlivňujete.Na toto téma byla provedena i studie s názvem Inhibition of food iron absorption by coffee, jež se zaměřovala na vzájemný vliv kávy a železa v potravě.Výzkumný tým přišel na to, že „jediný šálek kávy snížil vstřebávání železa o 39 %.Když byl šálek překapávané či instantní kávy vypit souběžně s jídlem, absorpce železa se snížila z 5,88 % na 1,64 %.Pokud se síla instantní kávy zdvojnásobila, procento absorpce železa kleslo až na 0,53,“ tvrdí autoři studie.Když ovšem byla káva konzumována hodinu po jídle, ale i hodinu před jídlem, nedošlo k absolutně žádnému snížení absorpce tohoto důležitého minerálního prvku.Což dokazuje, že se svého oblíbeného nápoje nemusíte hned vzdávat nebo přecházet na jeho bezkofeinovou variantu, jen stačí chvíli počkat a vliv kávy na vstřebávání železa bude nulový.Totéž ostatně tvrdí i ředitel kanadské McGill University Joseph A. Schwarcz.„U zdravých lidí problém se vstřebáváním železa většinou nebývá.Pokud však patříte do skupiny lidí, kteří mají nedostatek železa, lepší bude si kávu, ale i černý čaj s obsahem kofeinu, společně s jídlem nedávat,“ tvrdí ředitel univerzity, který rovněž doporučuje s kávou alespoň hodinu po jídle posečkat.Dalším důvodem, proč s pitím kávy po jídle čekat, je i vazba významných polyfenolů a antioxidantů, které káva obsahuje, na železo, což znesnadňuje jejich vstřebávání.Tyto látky však ulpívají na železe pouze tehdy, jsou-li přijímány současně s potravinami, které železo obsahují.Ani tohle však není tak horké, jak to na první pohled vypadá.Vzájemná interakce totiž připadá pouze na železo, které se vyskytuje v rostlinných potravinách.Na železo z živočišných zdrojů nemá žádný vliv.„Kofein nemá žádný vliv na vstřebávání železa z živočišných zdrojů, takže pokud má někdo z tohoto důvodu obavy z nedostatku železa, nemá smysl přecházet na kávu bez kofeinu,“ uklidňuje Joseph A. Schwarcz.

Kam dál?

Dětská lékařka přináší pět praktických rad, jak snížit nemocnost dětí během zimy

Chřipka je virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Abychom tělu pomohli se s touto infekcí co nejlépe vypořádat měli bychom jíst…

Každý desátý člověk trpí syndromem neklidných nohou. Může souviset s jinou nemocí. Jak ho poznat…

Pokud chcete, aby vaše imunita byla silnější a psychika odolnější, tak pečujte o střeva. I malé změny přinesou skvělé výsledky

Alkohol je tichý zabiják a zkracuje nám život bez ohledu na množství. I příležitostná konzumace nám škodí víc, než si myslíme

Další články