Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce změnit systém dávek. Už by nebyly přídavky na bydlení nebo děti

952
Sdílejte

Klíčové body reformy:

  1. Sloučení čtyř různých sociálních dávek (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení) do jedné „superdávky“. Tím se sníží administrativa a zjednoduší se proces žádosti o dávky.
  2. Změna pravidel pro nárok na dávky. Nově by měly být podmínky podobné jako u současné pomoci v hmotné nouzi. Pro domácnosti, které dosud nepotřebovaly pomoc v hmotné nouzi, mohou být nové požadavky nepříjemným překvapením.
  3. Žádost o dávku bude podávat jeden dospělý člen domácnosti za všechny ostatní. Bude možné žádat online (pro osoby s elektronickou identitou) nebo papírově. Úřad práce bude moci ověřovat údaje o příjmech, majetku a studiu nezletilých členů domácnosti sám.
  4. Příjmy z práce budou zvýhodněny, ale výhoda se bude postupně snižovat pro bohatší žadatele. Nárok na dávky zanikne, pokud rodina vydělá čtyřnásobek životního minima.
  5. Zavádí se tzv. „aktivační plán“ pro chudší domácnosti (s příjmem do 1,43násobku životního minima rodiny). Po šesti měsících pobírání dávek úřad práce s dospělými členy rodiny uzavře tento plán a jeho plnění bude odměněno zvýšením částky na živobytí.

Kam dál?

Všechno trápení je snad konečně u konce a Kateřina Brožová (56) už se zase může těšit ze života. Fanouškům ukázala svoji novou lásku

Vlastimil Harapes týden před smrtí zkolaboval před domem. O svých zdravotních problémech do poslední chvíle mlčel

Jiří Korn slaví 75 narozeniny : Život s o 25 let mladší ženou si nemůže vynachválit, s exmanželkou pečuje o postiženého syna

Agáta zuří : Soukup se o Rozárku soudil do krve a hned při první příležitosti se na ní vykašlal

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky. Před Fica nikdo neskočil, druhá rána nesmí vyjít

Další články