Martínka operovali. Trvalo to 10 hodin

2159
Sdílejte

Tento zákrok, který trval deset hodin, byl financován díky neuvěřitelné solidaritě lidí z České republiky, kteří se spojili a vybrali neuvěřitelných 150 milionů korun, aby pokryli náklady na léčbu, kterou zdravotní pojišťovna odmítla uhradit.Martínkův příběh je příkladem toho, jak může společnost spojit své síly ve chvíli, kdy systém selhává. AADC syndrom značně ovlivňuje nervový systém kvůli nedostatku neurotransmiterů, což má za následek závažné neurologické problémy. Přestože se jedná o ultra-vzácnou genetickou poruchu, odmítnutí zdravotní pojišťovny uhradit léčbu vyvolalo širokou kritiku na sociálních médiích a rozpoutalo debatu o tom, jakým způsobem by mělo být zajištěno financování zdravotní péče pro podobné případy.Zatímco gene terapie pro AADC syndrom získala schválení EU, stále existují obavy ohledně její účinnosti a bezpečnosti. Kromě toho výrobce léku nezaregistroval svůj produkt v České republice, což komplikovalo jednání o ceně. I přes tyto překážky rodiče malého Martína nevzdali boj a zahájili veřejnou sbírku, která přinesla nejen potřebné finanční prostředky, ale také upozornila na nedostatky v systému.Tento případ ukazuje na etické dilema spojené s rozdělováním zdravotní péče a nutnost budování konsensu a strukturovaného přístupu k zajištění spravedlivého a včasného přístupu k život zachraňujícím léčbám. Je zřejmé, že léčebné možnosti musí být cenově dostupnější a zdravotní pojišťovny by měly být ochotnější je pokrývat.

Kam dál?

Skvělá zpráva : Martínek, na jehož léčbu se Češi složili dělá velké pokroky. Má radost ze života a daří se mu dobře

Karel Havlíček použil na sociální síti ostrá slova na adresu Pavla Novotného. Označil ho za „zvířátko“ a přirovnal ho k „tupé hlavě s velkým břichem a malým pinďourem“.

Monika Bagárová plánovala oslavit své nadcházející třicáté narozeniny velkolepým koncertem v pražské O2 areně. Ten zrušila. Radost se začala vytrácet, vysvětlila

Tereza Kerndlová a její manžel zažili chvíle hrůzy. Ihned po autonehodě jí i manžela odvezla záchranka

Rodina oblíbené herečky a dabérky Simony Postlerové už zveřejnila detaily posledního rozloučení. Smuteční oznámení ale prozradilo mnohem víc!

Další články