Bydlení za starého režimu: Paneláková revoluce. 3+1 v socialistickém Československu stálo 175 Kčs měsíčně

14389
Sdílejte

Dnes jsou panelové domy považovány za plnohodnotnou součást městského života a pro mnohé Čechy a Slováky představují domov. Bydlení v panelácích má své pro i proti, ale není pochyb o tom, že panelová revoluce hrála klíčovou roli v historii bydlení v socialistickém Československu. A i když jsou dnes panelové domy často předmětem debat o urbanistickém plánování a architektonické estetice, pro mnohé zůstávají symbolem domova, který byl kdysi symbolem nové éry.

Fenomén „Husákovo 3+1“

V období normalizace se objevil specifický fenomén bydlení – rodinné interiéry „husákovského typu 3+1“. Byty se staly symbolem doby a vyznačovaly se podlahou z PVC, vzorovanými tapetami a sériovým nábytkem.

Významnou novinkou v tomto období byl koncept „bytového jádra“, který sdružoval koupelnu a hygienické zařízení v rámci kuchyňské sestavy. To urychlilo výstavbu a snížilo náklady.

V letech 1958 až 1990 bylo na území dnešní České republiky vyrobeno neuvěřitelných 1 180 000 panelových bytů. Do roku 1970 tvořily byty s převahou panelů více než 90 % nové výstavby a v roce 1985 dosáhly 98,8 %.

Kam dál?

Jak se žilo maminkám za dob socialismu: Nebyla jednoduchá doba. Nebo ano?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Další články