Babička prodala vnučku za dvě stovky. Teď je jí 13 a má syna

934
Sdílejte

Komplikace způsobené těhotenstvím a porodem jsou podle Světové zdravotnické organizace nejčastější příčinou úmrtí mladých žen a dospívajících dívek. Tamara tak měla štěstí, že v jejím případě vše dopadlo dobře.

Dětské svatby: Stín nad budoucností mladých dívek Dětské svatby jsou tragickou realitou, která stále postihuje miliony dívek po celém světě, zejména v rozvojových zemích. Příběh třináctileté Tamary z Malawi je jen jedním z mnoha, který odhaluje krutost a následky této praxe. Prodána svou babičkou za pouhých 200 korun, aby rodina mohla koupit kukuřici, se Tamara ocitla v situaci, která zásadně změnila její život. Vnučka přeměněná v matku a v následujících letech pravděpodobně v ženu bez vzdělání, bez finanční nezávislosti a bez partnera, který by jí poskytl podporu. Tento případ není ojedinělý.
Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) bylo v roce 2020 provdáno 47 % dívek v Malawi před dosažením 18 let, a to navzdory tomu, že dětské svatby jsou v této zemi nelegální od roku 2017. Jedná se o komplexní problém, který je zakořeněný v chudobě, nedostatku vzdělání, genderové nerovnosti a tradicích. Rodiny často vnímají své dcery jako ekonomické břemeno, které se snaží „přesunout“ do rodiny manžela, čímž se snaží zlepšit svoji finanční situaci. Bohužel, dětské nevěsty jsou často nuceny opustit školu a starat se o domácnost, což je zbavuje možnosti vzdělávat se a realizovat se v budoucnu.
Důsledky dětských svateb jsou závažné a dlouhodobé. Vedou k předčasným těhotenstvím, které jsou podle Světové zdravotnické organizace hlavní příčinou úmrtí mezi mladými ženami a dospívajícími dívkami. Navíc tyto dívky čelí vyššímu riziku domácího násilí, sexuálního zneužívání a zdravotních komplikací spojených s těhotenstvím a porodem v tak mladém věku. Situaci v Malawi a v mnoha dalších zemích zhoršují i současné globální krize, jako je válka na Ukrajině, která vedla k nárůstu cen potravin a hnojiv, což ještě více zasahuje do životů chudých rodin a přispívá k pokračování praxe dětských svateb. Mezinárodní společenství, včetně OSN a neziskových organizací, pracuje na zvyšování povědomí a zavádění programů, které by pomohly bojovat proti dětským svatbám.
Kampaň proti dětským svatbám v Malawi vedla k tomu, že více než stovka náčelníků slíbila, že se postaví proti této praxi ve svých komunitách. Je však zřejmé, že je potřeba dalšího úsilí a podpory, aby bylo možné tuto praxi zcela vymýtit a zajistit mladým dívkám lepší a spravedlivější budoucnost. Příběhy jako ten Tamařin nám připomínají, že boj proti dětským svatkám je stále aktuální a naléhavý. Je nezbytné, aby mezinárodní komunita pokračovala ve svých snahách a podporovala programy, které by zajistily dívkám vzdělání, ochranu a možnost volby vlastní budoucnosti.

Kam dál?

Pětiletý chlapec se opil do bezvědomí. Naměřili mi 2,5 promile. Láhev tvrdého našel na ulici

Velké neštěstí v Kravařích na Opavsku : Pětiletá dívka se udusila po vdechnutí párku v rohlíku

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Další články